suria

Mulut Murid Ditutup Pita Pelekat Kerana Tidak Henti Bercakap

Elise Smith (kiri) bersama ayahnya, Marc Smith. Foto Daily Mail

MULUT seorang pelajar yang 'mulut murai' telah ditutup dengan pita pelekat oleh seorang guru selama 15 minit sebagai hukuman akibat tidak berhenti bercakap.

Elise Smith, 11, yang ditutup mulutnya itu merupakan hukuman yang diterimanya di Sekolah William Allitt di Swadlincote, Derbyshire.

Ayahnya, Marc Smith, berang dengan tindakan guru berkenaan lalu membuat aduan di sekolah itu, termasuk pihak berkuasa pendidikan tempatan.

Guru besar sekolah itu menganggap tindakan guru tersebut sesuatu yang tidak sepatutnya dilakukan oleh seorang pendidik, dan guru tersebut memohon maaf kepada pelajar berkenaan dan keluarganya.

Bagaimanapun tiada tindakan disiplin yang diambil terhadap guru tersebut.

Bapa pelajar itu, Smith berkata, "Para pelajar sedang bercakap di dalam kelas dan diminta untuk diam, tetapi anak perempuan saya masih terus bercakap.

"Dia (guru) sepatutnya menyurut dia keluar (kelas). Anda tidak boleh menyentuh seseorang walaupun dengan hanya menggunakan jari.

"Saya sedang bekerja ketika kejadian berlaku, tetapi anak perempuan saya memberitahu saya apabila saya pulang ke rumah dan saya terus pergi ke sekolah membuat aduan keesokan hari. Saya betul-betul marah," katanya.

Kejadian itu menyebabkan bekas guru besar, Mike McCandless mendapatkan keterangan kedua-dua pihak, guru dan Elise Smith, serta keterangan bertulis daripada murid-murid lain di sekolah berkenaan.

Smith bagaimanapun kecewa apabila guru tersebut tidak dikenakan tindakan disiplin.

"Guru itu ada membuat permohonan maaf tetapi tidak dihukum secukupnya. Ini kerana dia tidak digantung tugas dan masih bertugas di sekolah itu.

"Saya dengar terdapat guru-guru di sekolah-sekolah lain yang melakukan perkara seumpama itu digantung tugas. Jadi, kenapa tidak berlaku di sekolah ini?"

Pengerusi Lembaga di Sekolah William Allitt, Jean Mead berkata, kebajikan murid-murid merupakan keutamaan sekolah itu.

"Ia merupakan satu tindakan yang silap berbanding berniat jahat.

"Ia berlaku pada Disember tahun lalu. Ia tidak sepatutnya berlaku dalam apa keadaan sekalipun, dan guru tersebut dengan segera menyesal dan memohon maaf.

"Kita bekerjasama rapat dengan pihak berkuasa tempatan untuk meneliti siasatan dan tindakan sepatutnya diambil," katanya. - Daily Mail
Artikel Lain