suria

Feri Karam Di Bangladesh, Angka Kematian Meningkat 45

Pasukan mencari dan menyelamat bertungkus-lumus mencari mangsa feri yang karam akibat ribut.
GAJARIA (Bangladesh): Penyelam tentera laut menemui 16 lagi mayat dari bangkai feri yang karam di Bangladesh, menjadikan angka kematian daripada bencana itu meningkat kepada 45.

Lebih ramai lagi mangsa dikhuatiri lemas, kata pegawai, Sabtu.

Dua kapal penyelamat berjaya mengapungkan kapal yang karam dan membawanya lebih dekat dengan pantai serta membolehkan penyelam menjalankan operasi carian di bahagian dalam kapal pada kedalaman 90 kaki (30 meter), tiga hari selepas ia tenggelam akibat ribut.

"Kami telah membuat kesimpulan carian di dalam kapal. Penyelam tentera laut telah mencari dengan rapi di setiap sudut dan celah selepas kita mengangkat kapal itu keluar dari air," kata ketua pihak berkuasa pengangkutan air Bangladesh, Shamsuddoha Khandaker kepada AFP.

"Angka kematian kini 45. Kami telah melakukan carian dalam kapal dan terdapat sedikit lagi peluang untuk menemui mayat-mayat di sana," kata pentadbir kerajaan di rantau ini Saiful Hasan kepada AFP.

Ketua Polis Tempatan Ferdous Ahmed mengesahkan angka kematian.

Saiful berkata usaha mencari mayat di dalam Sungai Meghna, salah satu daripada sungai yang terluas di dunia akan diteruskan kerana bimbang mayat-mayat akan dihanyutkan oleh arus kuat.


Bilangan sebenar penumpang tidak dapat diketahui kerana feri Bangladesh tidak mencatatkan buku log penumpang.

Pihak berkuasa pada mulanya berkata, kapal itu membawa sehingga 350 orang penumpang apabila ia memulakan perjalanan ke selatan Bangladesh, tetapi kemudian dikurangkan kepada  150-200 orang.

40 orang telah berjaya berenang ke darat.

Mangsa menyalahkan kapten kapal kerana enggan mendapatkan perlindungan ketika berlakunya ribut.

Siasatan dilancarkan sama ada kapal telah membawa terlalu ramai penumpang.

Kemalangan feri adalah biasa di Bangladesh, salah satu daripada negara-negara Asia yang paling miskin yang direntasi oleh lebih 230 sungai.
feri, karam, Bangladesh, Gajaria

Artikel Sebelum

Artikel Lain