Masalah Teknikal Punca Nahas Kereta Api Bawah Tanah Di Seoul - Dunia | mStar

Masalah Teknikal Punca Nahas Kereta Api Bawah Tanah Di Seoul

Keadaan dua kereta api bawah tanah selepas berlanggar di stesen Sangwangsimni di Seoul pada Jumaat. Foto EPA

SEOUL: Masalah teknikal untuk memberhentikan kereta api merupakan punca kemalangan yang membabitkan dua kereta api bawah tanah di Seoul pada Jumaat, kata pegawai pada Sabtu.

Nahas itu melibatkan pelanggaran kereta api yang sedang bergerak dengan sebuah lagi kereta api yang berhenti di stesen Sangwangsimni di timur Seoul pada tengah hari Jumaat, mengakibatkan lebih 200 orang cedera.

Seorang wanita warga emas cedera parah, manakala lebih 150 orang memerlukan rawatan kerana mengalami luka dan terseliuh.

Kemalangan tersebut berlaku ketika negara itu masih belum pulih daripada nahas feri pada 16 April lalu yang menyebabkan kira-kira 300 mati atau hilang, kebanyakannya pelajar sekolah, selepas bot yang dinaiki mereka karam. 

"Sistem brek automatik kereta api (ATS) yang dipasang di stesen Sangwangsimni gagal berfungsi dengan baik," kata Presiden Metro Seoul, Chang Jung-Woo kepada para pemberita.

ATS direka untuk mengawal jarak antara kereta api, dan akan berfungsi secara aktif apabila terdapat dua kereta api pada jarak 200 meter antara kedua-duanya.

Berikutan sistem itu gagal berfungsi, kereta api seterusnya yang menghampiri terlalu hampir dengan stesen membuatkan pemandu hanya mempunyai masa singkat untuk membrek.

Tambah Chan, laluan terowong kereta api berbentuk lengkungan sebelum memasuki stesen Sangwangsimni dan pemandu tidak dapat melihat platform dari jauh. - AFP


kereta api bawah tanah

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Isteri Adun Panti meninggal dunia