Sektor Swasta Thailand Gesa Keganasan Dihentikan Di Bangkok - Dunia | mStar

Sektor Swasta Thailand Gesa Keganasan Dihentikan Di Bangkok

BANGKOK: Wakil sektor swasta Thailand menggesa kerajaan dan pemimpin penunjuk perasaan antikerajaan agar mencari satu penyelesaian damai yang praktikal sebagai satu strategi menamatkan pertikaian ganas di ibu negara itu.

Sambil menggesa semua yang terlibat supaya menghentikan keganasan, mereka menyatakan kesediaan untuk bekerjasama dengan semua sektor di negara itu bagi mencari penyelesaian.

"Jika keadaan begini berterusan, Thailand mungkin menjadi 'negara gagal diperintah' dan bertukar menjadi huru-hara," kata mereka dalam satu kenyataan bersama di sini Isnin.

Mereka juga memberi amaran bahawa sebarang keganasan atau perpecahan akibat daripada perselisihan politik mungkin mewujudkan kesan negatif terhadap asas ekonomi dan sosial negara, jalinan kekeluargaan dan akhlak, di samping mencemarkan imej global negara dan nilai kredit dalam jangka pendek dan sederhana.

Kenyataan itu dikeluarkan bersama oleh Lembaga Perdagangan, Persekutuan Industri Thailand, Persatuan Jurubank Thailand, Majlis Pelancongan Thailand, Persekutuan Pertubuhan Pasaran Modal Thailand, Bursa Saham Thailand dan Persatuan Syarikat Tersenarai Thailand.

Mereka berkata kacau-bilau politik semasa telah menjejas dengan teruk prasarana ekonomi dan sosial Thailand serta melemahkan keyakinan dan daya saing Thailand dalam perdagangan, industri, penggunaan, pelancongan dan pelaburan dan sektor swasta.

Konflik politik semasa yang melarat dengan kehilangan nyawa dan menyebabkan kesusahan kepada rakyat dan negara, jika dibiarkan boleh merebak dan membawa kerosakan tidak terhingga kepada rakyat amnya, kata mereka.

Mereka berkata mereka bersedia untuk bekerjasama dengan semua pihak seperti universiti, media massa dan individu yang berhasrat berganding bahu dalam proses perdamaian mencari penyelesaian kepada sengketa itu dengan mengambil kira undang-undang, keadilan untuk semua dan prinsip tadbir urus yang baik.

Bagaimanapun, kata mereka, sektor swasta tidak menganggap kebebasan menyuarakan pandangan politik patut bertukar menjadi ganas.

Dalam usaha menyelesaikan konflik politik, tidak wajar syarat dikenakan sebagai strategi menang-kalah yang mengakibatkan nyawa melayang dan salah satu cara penyelesaian secara damai dapat dicapai adalah melalui proses demokrasi, kata mereka.

Bagi mengelakkan sejarah berulang semula, mereka mencadangkan agar perbincangan dan dialog awal dianjurkan melibatkan semua golongan yang mempunyai kepentingan untuk mengenal pasti isu dan merangka jalan masa depan sebelum pilihan raya akan datang. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Penyokong Mursi Berkumpul Di Dataran Tahrir

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain