Syarikat Konsortium Jepun Bina Sistem Keretapi Di Bangkok - Dunia | mStar

Syarikat Konsortium Jepun Bina Sistem Keretapi Di Bangkok

TOKYO: Sebuah konsortium Jepun akan membina sistem transit urban di Bangkok, sebagai sebahagian daripada usaha Jepun untuk mengembangkan eksport infrastruktur kereta api ke seluruh Asia, menurut satu laporan, Sabtu.

East Japan Railway, rumah perdagangan rumah Marubeni dan syarikat elektronik gergasi, Toshiba telah memeterai perjanjian itu, pada harga yang dianggarkan kira-kira 40 bilion yen (AS$405 juta), lapor akhbar harian perniagaan, Nikkei.

Di bawah perjanjian itu, yang diperintahkan oleh Bangkok Metro Public Co, konsortium itu akan membina landasan kereta api baharu sepanjang 23 kilometer (14 batu) di ibu negara Thai, menurut akhbar tersebut, sambil menambah operasi kereta api ditetapkan bermula pada 2016.

Kumpulan konsortium Jepun akan membekalkan 63 gerabak kereta kereta api dan membina grid kuasa, isyarat dan landasan kereta api serta 16 stesen untuk projek itu.

Ia juga akan menyediakan perkhidmatan penyelenggaraan di bawah kontrak 10 tahun dan kira-kira 20 kakitangan yang mempunyai kepakaran operasi akan ditempatkan di Bangkok, kata laporan itu.

Operator keretapi Jepun dijangka akan meluaskan capaian mereka di luar negara dengan bergabung tenaga dengan pengeluar berat industri dan rumah-rumah perdagangan untuk mempromosikan perkhidmatan yang komprehensif, Nikkei berkata.

East Japan Railway akan berusaha sekarang untuk memenangi kontrak untuk membina jajaran kereta api berkelajuan tinggi antara Malaysia dan Singapura, kata laporan itu.

Sebuah lagi pengendali kereta api Jepun, Central Japan Railway, telah menyediakan teknologi untuk mengubah suai sistem kawalan automatik kereta api super-ekspres, sebuah perkhidmatan kereta api Taiwan.

Sementara itu, Tokyo Metro yang menjalankan rangkaian kereta api bawah tanah yang rumit di ibu negara Jepun, telah bekerjasama dalam projek keretapi bandar di Hanoi.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Mesyuarat CHOGM Bermula di Sri Lanka

default image

Mesyuarat CHOGM Bermula di Sri Lanka

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain