Yudhoyono Ingatkan Negara Lain Jangan Lukai Perasaan Bangsa Indonesia - Dunia | mStar

Yudhoyono Ingatkan Negara Lain Jangan Lukai Perasaan Bangsa Indonesia

JAKARTA: Presiden Susilo Bambang Yudhoyono berkata Indonesia selama ini menghormati kedaulatan dan integriti wilayah negara lain dan berharap negara lain tidak melukai perasaan bangsa Indonesia.

Katanya Indonesia berharap negara-negara sahabat turut menerapkan prinsip yang sama. "Melalui penegasan ini saya berharap, agar semua pihak bekerja secara aktif untuk mencegah aktiviti politik yang dapat mengakibatkan terganggunya hubungan baik Indonesia dengan negara-negara sahabat.

"Jangan lukai perasaan bangsa Indonesia, kerana kami juga tidak ingin melukai bangsa lain," katanya ketika menyampaikan Pidato Kenegaraan sempena ulang tahun kemerdekaan Indonesia ke-68 di Parlimen Indonesia di sini.

Penegasan itu dibuat ketika beliau menyentuh dalam ucapannya itu mengenai persoalan tentang kewajipan negara untuk mempertahankan kedaulatan dan keutuhan wilayahnya.

Presiden Yudhoyono berkata konflik Aceh telah diakhiri secara damai dan sehubungan itu beliau mengajak semua pihak supaya menghindari segala tindakan yang boleh mengembalikan wilayah itu kepada keadaan tidak aman seperti pada masa lalu.

Begitu juga dengan keadaan di Papua, Kerajaan Indonesia katanya sedang memberi perhatian kepada program kesejanteraan penduduk di wilayah itu dan sedang merancang suatu formula Otonomi Khusus, yang mampu memberikan nilai tambah dan terobosan baharu bagi kemajuan Papua.

"Di depan sidang yang mulia ini, kita perlu sekali lagi menegaskan bahwa Aceh dan Papua adalah bahagian yang tidak terpisahkan dari NKRI (Negara Kesatuan Republik Indonesia). Pendirian ini merupakan harga mati bagi bangsa Indonesia. "Kami berharap pendirian ini difahami oleh semua pihak. Hendaknya kita semua, baik di dalam mahupun di luar negeri, menghindari segala bentuk propaganda dan provokasi yang dapat mengganggu kedaulatan dan keutuhan wilayah Republik Indonesia," katanya. -BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

Artikel Lain