132 Banduan Lari dari Penjara Mexico - Dunia | mStar

132 Banduan Lari dari Penjara Mexico

TORREON (Mexico): Sekurang-kurangnya 132 banduan melarikan diri dari penjara Mexico berhampiran sempadan Amerika Syarikat (AS) pada Selasa, melalui terowong yang digali mereka di bengkel pertukangan lama, kata pejabat pendakwa negeri.

Pihak polis dan tentera Mexico dikerah ke lebuh raya berhampiran kemudahan tahanan di Piedras Negras, sebuah bandar yang bersempadan dengan Eagle Pass, Texas dalam gerakan mencari semua banduan yang terlepas.

Pihak berkuasa AS sudah diberitahu mengenai insiden itu bagi membolehkan mereka mengambil langkah berjaga-jaga, demikian menurut kenyataan yang dikeluarkan pejabat peguam negeri Coahuila.

Sementara itu, pengarah penjara, ketua keselamatan dan pengawal yang bertugas dipersoalkan terhadap kejadian itu dan pihak berkuasa sudah meminta hakim mengeluarkan perintah tahanan terhadap mereka.

Terowong yang digunakan banduan terbabit berkeluasan 2.9 meter (m) dalam, 1.2m lebar dan 7.0m panjang, dan lubang keluar di menara utara penjara, kata kenyataan itu. - AFP

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

26 Terbunuh Kilang Gas Terbakar

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain