Banjir: Kerajaan Filipina Rayu Lebih Ramai Sukarelawan Diperlukan

MANILA: Kerajaan Filipina pada Khamis merayu lebih ramai sukarelawan diperlukan untuk menghantar makanan, air dan barang keperluan lain kepada dua juta penduduknya yang terjejas teruk akibat banjir di sekitar bandaraya itu.

Banjir yang menenggelamkan beberapa kawasan sebelum ini mulai surut hingga ke paras lutut.

Ketua Jabatan Pertahanan Awam, Benito Ramos berkata, keutamaan sekarang adalah untuk membantu kira-kira 1.95 juta penduduk yang terancam termasuk 300,000 yang mendapat perlindungan di pusat pemindahan sementara.

Katanya, kerajaan tempatan telah menyusun makanan, ubat-ubatan dan beberapa barang keperluan lain sebelum banjir dan kini ia sudah diagihkan ke kawasan yang dilanda bencana alam itu.

Bagaimanapun, Ramos berkata, mereka kekurangan tenaga sukarelawan untuk mengagihkan barang kecemasan itu.

"Situasi amat dinamik. Kami memerlukan lebih ramai sukarelawan untuk menghantar barang keperluan tersebut," kata pembantu eksekutif kepada Setiausaha Kebajikan Sosial Corazon Soliman.

Ramos turut memberi amaran bahawa banjir buruk akan berlaku lagi dengan jabatan kaji cuaca meramalkan hujan lebat akan berterusan minggu ini.

Artikel Sebelum

Ryan Gandingan Romney Cabar Obama

Artikel Berikut

Klik

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain