India Uji Kemampuan Peluru Berpandu Nuklear Jarak jauh - Dunia | mStar

India Uji Kemampuan Peluru Berpandu Nuklear Jarak jauh

BHUHANESWAR: India, pada Khamis berjaya menguji kemampuan roket jarak jauh yang baru yang berupaya membawa satu tan nuklear ke mana-mana sahaja di rantau ketenteraan China, dan negara-negara di luar Asia.

Agni V berukuran 17 meter (56 kaki), dengan kelajuan lebih daripada 5,000 kilometer (3100 batu), telah dilancarkan pada pukul 8.05 (0235 GMT) dari tapak ujian di luar negeri timur Orissa, menurut Organisasi Pembangunan dan Penyelidikan Pertahanan (DRDO) yang membina peluru berpandu ini.

"Saya mengumumkan kejayaan pelancaran Agni V. .. mencatat sejarah dan menjadikan negara kita berbangga dalam bidang teknologi peluru berpandu," ketua DRDO VK Saraswat memberitahu saluran berita NDTV.

"Pada hari ini kami adalah kuasa peluru berpandu yang tiada tandingan di dunia," kata Saraswat.

India melihat Agni V seberat 50 tan sebagai rangsangan utama kepada aspirasi kuasa serantau dan yang sempit - walaupun sedikit - mempunyai jurang yang besar dengan sistem peluru berpandu teknologi canggih China.

Kejayaan India bagaimanapun masih di belakang negara-negara lain yang melancarkan peluru dengan jarak beribu-ribu kilometer.

Pada masa ini hanya lima anggota tetap Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu - Britain, China, Perancis, Rusia dan Amerika Syarikat - mempunyai keupayaan ICBM yang diisytiharkan.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain

6 pemimpin parti menghadap Agong

Anwar dijangka menghadap Agong Isnin