121 Agensi Pekerjaan Malaysia Terlibat Urus Amah Indonesia - Dunia | mStar

121 Agensi Pekerjaan Malaysia Terlibat Urus Amah Indonesia

JAKARTA: Sejumlah 121 agensi pekerjaan di Malaysia telah bersiap sedia untuk bekerjasama dengan syarikat pelaksana penempatan Tenaga Kerja Indonesia swasta (PPTKIS) dalam urusan penempatan pembantu rumah Indonesia mulai Mac ini.

Ketua Pengarah Pembinaan Penempatan Tenaga Kerja Kementerian Tenaga Kerja dan Transmigrasi Indonesia, Reyna Usman berkata agensi berkenaan tersebar di 11 negeri di Malaysia, dengan Selangor mempunyai bilangan agensi pekerjaan paling banyak iaitu 42.

Ia diikuti oleh Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur sebanyak 23 syarikat, Johor (13), Perak (11), Pulau Pinang (11), Melaka (7), Negeri Sembilan (5), Pahang (5), Kedah (2), Kelantan (1) dan Terengganu (1).

Struktur hubungan kerjasama yang lebih baik antara agensi pekerjaan Malaysia dan PPTKIS merupakan salah satu perkara penting yang disepakati antara kerajaan Indonesia dan Malaysia dalam forum Pasukan Petugas Bersama, yang menjadi badan pengawas bagi urusan penempatan dan pelindungan pembantu rumah dan majikan.

"Untuk memastikan proses penempatan pembantu rumah Indonesia sektor domestik ke Malaysia berjalan dengan baik, kerajaan Indonesia dan Malaysia telah sepakat melakukan pengawasan ketat terhadap PPTKIS Indonesia dan agensi pekerjaan Malaysia yang bekerjasama dalam urusan penempatan itu," kata Reyna di sini.

Menteri Tenaga Kerja dan Transmigrasi Indonesia, Muhaimin Iskandar sebelum ini menyatakan bahawa 137 PPTKIS telah bersedia untuk melakukan penempatan pembantu rumah Indonesia ke Malaysia mulai Mac ini.

Reyna berkata pengawasan ketat dan penilaian berkala terhadap agensi penempatan pembantu rumah Indonesia negara masing-masing akan dilakukan secara optimum dan agensi pekerjaan yang didapati melanggar peraturan akan dikenakan tindakan, daripada peringatan sehingga penarikan balik permit operasi.

Indonesia secara rasmi menarik balik moratorium tentang penempatan pembantu rumah dari negara itu ke Malaysia mulai 1 Dis lepas namun ia akan hanya mengirim semula pembantu rumahnya mulai Mac.

Reyna berkata urusan penempatan pembantu rumah Indonesia ke Malaysia akan diserahkan sepenuhnya kepada PPTKIS berdasarkan undang-undang dan peraturan yang digunakan.

Beliau berkata tempoh tiga bulan diperlukan sebelum pembantu rumah dapat dikirim ke Malaysia kerana calon-calon pembantu rumah perlu dipersiapkan mengikut persetujuan bersama, daripada peringkat pengambilan hingga latihan 200 jam, di samping urusan penyediaan dokumen rasmi.

Artikel Sebelum

Yingluck Lawat Malaysia Pada 20 Februari

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

Artikel Lain