suria

Siapa juara Piala Dunia 2022 Qatar? Simulasi guna FM23 dedah kemungkinan kejutan terbesar berlaku

Piala Dunia merupakan temasya sukan yang diraikan semua pihak.

SEBUT sahaja Piala Dunia, pasti ramai yang akan meneka siapa juara atau negara mana yang akan berentap untuk pusingan akhir.

Tidak kurang juga para ahli nujum yang tampil membuat telahan seperti temasya sebelumnya yang menggunakan haiwan seperti sotong kurita.

Malah sebelum ini, Piala Dunia sentiasa menyaksikan beberapa negara utama tersingkir di peringkat kumpulan, dengan Jerman, England, Itali, Sepanyol dan Portugal semuanya telah tersingkir dalam dua kejohanan terakhir.

Berdasarkan keputusan-keputusan lepas, adakah terdapat kemungkinan satu lagi kejutan besar dalam Peringkat Kumpulan Piala Dunia berlaku tahun ini?

Bagi menghangatkan suasana, Daily Star mensimulasikan Peringkat Kumpulan Piala Dunia FIFA 2022.

wc 2022

Untuk mencipta simulasi ini, mereka menggunakan Football Manager 2023 (FM23) dengan mengemas kini skuad dalam senarai yang betul sebelum membuat simulasi keseluruhan peringkat kumpulan pertandingan.

Kumpulan A

Terdiri daripada Netherlands, Senegal, Ecuador dan Qatar... pasti ramai yang dapat menduga siapa akan menjuarai pusingan kumpulan.

Dengan jadual berakhir mengikut susunan seperti telahan peminatnya, Belanda dilihat mengungguli kumpulan dengan menang dua serta seri satu perlawanan untuk menamatkan dengan tujuh mata.

Tiada Sadio Mane, tiada masalah untuk Senegal, kerana juara AFCON itu menduduki tempat kedua dengan enam mata untuk mara ke Pusingan 16. Ecuador menduduki tempat ketiga dengan empat mata, manakala negara tuan rumah Qatar menduduki tangga terbawah kumpulan, tewas ketiga-tiga perlawanan dengan satu perbezaan gol.

Keputusan terbesar dalam kumpulan itu ialah kemenangan Belanda 6-0 ke atas Qatar, dengan Virgil van Dijk dan Cody Gakpo kedua-duanya menjaringkan dua gol.

Kumpulan B

Kumpulan B menyaksikan pertembungan antara Amerika Syarikat, England, Wales dan Iran.

Berdasarkan simulasi, dijangkakan satu kejutan besar akan berlaku yang mana Amerika Syarikat menduduki tempat pertama manakala England menduduki tempat kedua.

Ini bermakna Three Lions akan menentang pemenang Kumpulan A dalam Pusingan 16. England menang dua dan kalah satu untuk menduduki tempat kedua dalam kumpulan iaitu satu kekalahan menentang Amerika Syarikat dengan Stars and Stripes mengumpul tujuh mata untuk menobat England ke tempat teratas.

Wales menduduki tempat ketiga dalam kumpulan dengan tiga mata manakala Iran di bawah dengan satu mata dan perbezaan gol adalah 11, serta kekalahan 9-2 kepada England memusnahkan harapan.

c

Kumpulan C

Argentina mengungguli Kumpulan C dalam simulasi itu, dengan pasukan Lionel Messi memenangi kumpulan menerusi perbezaan gol.

Kedua-dua Argentina dan Poland menang dua dan seri satu untuk berakhir dengan tujuh mata, tetapi perbezaan gol +9 juara Copa America itu membuktikan perbezaannya.

Mexico menamatkan kumpulan di tempat ketiga dengan hanya tiga mata, sedikit kejutan dengan negara Amerika Utara itu dijangka mencabar untuk dua tempat teratas di samping Arab Saudi.

Kumpulan D

Perancis bermula dengan sempurna dalam Piala Dunia, mengungguli Kumpulan D dengan tiga kemenangan direkodkan. Juara bertahan itu disertai Denmark pada peringkat kalah mati dengan enam mata, manakala Australia menduduki tempat ketiga dengan tiga mata.

Tunisia mengalami masa yang sukar di Qatar apabila mereka menduduki tangga terbawah kumpulan dengan mata sifar sementara menjadi satu-satunya pasukan yang tidak menjaringkan gol.

Keputusan terbesar dalam kumpulan itu menyaksikan Perancis menewaskan Australia 5-0, dengan Kylian Mbappe menjaringkan empat daripada gol.

Kumpulan E

Selepas dimalukan pada Piala Dunia 2018, Jerman menebus diri pada pusingan kali ini dengan memenangi ketiga-tiga perlawanan dalam Kumpulan E untuk menamatkan saingan pertama.

Sepanyol pula menduduki tempat kedua dalam kumpulan dengan enam mata ketika mereka mara ke Pusingan 16. Jepun menduduki tempat ketiga dengan tiga mata manakala Costa Rica mengutip sifar mata, menduduki tempat terakhir.

Pun begitu, sekali lagi kumpulan ini keluar dari simulasi seperti yang diramalkan oleh kebanyakan pemain.

f

Kumpulan F

Kumpulan F adalah yang paling hampir daripada semua peringkat kumpulan Piala Dunia, dengan tiga pasukan menamatkan saingan dengan enam mata setiap satu.

Dengan kedudukan menurun kepada perbezaan gol, Maghribi terlepas tempat dalam Pusingan 16 manakala Belgium dan Croatia mara.

Belgium mendahului kumpulan dengan perbezaan gol +5 menerusi kemenangan 4-0 mereka ke atas Maghribi.

Finalis musim lalu Croatia menduduki tempat kedua dengan perbezaan gol +4, manakala Kanada menduduki tempat keempat, gagal mengutip satu mata.

Kumpulan G

Setakat ini kejutan terbesar peringkat kumpulan adalah Brazil diramalkan akan menduduki tempat terbawah Kumpulan G selepas gagal memenangi satu perlawanan.

Switzerland dan Serbia menamatkan saingan di dua tempat teratas dengan masing-masing tujuh dan empat mata, manakala Cameroon hanya terlepas perbezaan gol apabila menduduki tempat ketiga dengan empat mata.

Brazil adalah salah satu pasukan pilihan untuk memenangi Piala Dunia 2022, tetapi mereka hanya menjaringkan satu gol dalam Kumpulan G apabila meraih satu mata daripada kemungkinan sembilan.

Matanya diperolehi dalam keputusan seri 0-0 menentang Serbia, manakala kekalahan kepada Switzerland dan Cameroon memberi nasib kepada Brazil.

Kumpulan H

Dibarisi Portugal, South Korea, Uruguay dan Ghana. Mungkin disebabkan Piala Dunia 2022 ini bakal menjadi medan terakhir Christiano Ronaldo, Portugal memenangi tiga daripada tiga perlawanan Kumpulan H untuk menduduki tempat teratas dan mara ke peringkat kalah mati.

Korea Selatan mendapat tempat kedua apabila mereka mengutip empat mata, bermakna Uruguay terlepas peluang, satu kejutan kepada sesetengah pihak.

Simulasi dilakukan oleh FM23 bagi 'menghangatkan' suasana Piala Dunia 2022.

Simulasi dilakukan oleh FM23 bagi 'menghangatkan' suasana Piala Dunia 2022.

Secara keseluruhannya, FM23 meramalkan bahawa salah satu pasukan pilihan besar mungkin mengalami kejutan tersingkir dalam Stag Kumpulan Piala Dunia FIFA 2022, dengan Brazil gagal memenangi perlawanan dalam simulasi.

Amerika Syarikat mengejutkan dunia apabila mereka mengungguli Kumpulan B, tetapi jika Brazil keluar dari pertandingan seawal ini, ia akan menjadi salah satu kejutan Piala Dunia terbesar dalam sejarah dengan skuad yang mereka miliki.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Artikel Lain