Kejohanan MAF: Medan Uji Prestasi, Trek - Sukan | mStar

Kejohanan MAF: Medan Uji Prestasi, Trek

Atlet-atlet olahraga negara beraksi pada Terbuka MAF di Stadium Nasional Bukit Jalil bermula Isnin.

PETALING JAYA: Kejohanan Terbuka Persekutuan Olahraga Malaysia (MAF) menyaksikan sembilan negara termasuk Malaysia berentap di Stadium Nasional Bukit Jalil bermula Isnin.

Presiden MAF, Datuk Karim Ibrahim berkata, kejohanan kali ke-94 ini dianggap aksi penting sebelum menjelang Sukan SEA Ogos ini.

"Semua atlet olahraga Malaysia yang akan menyertai Sukan SEA nanti turut beraksi di sini. Cuma empat atlet kita (Grace Wong, Jackie Wong, Nauraj Singh dan Iskandar) tidak bersama kerana berada di luar negara.

"Negara yang mengambil bahagian adalah Vietnam, Filipina, Singapura, Brunei, Thailand, Indonesia, Laos dan Maldive," katanya ketika dihubungi mStar Online pada Isnin.

Karim Ibrahim

Menurut Karim, kejohanan pra Sukan SEA ini bukan sahaja medan terakhir atlet mengkaji prestasi masing-masing, sebaliknya bagi mencuba kemudahan di stadium berkenaan.

"Kita akan cuba menggunakan semua peralatan termasuk papan elektronik, permukaan trek, keputusan teknikal dan sebagainya. Jadi jika ada sebarang kekurangan, masih ada 30 hari sebelum temasya bermula.

"Begitu juga dengan atlet-atlet olahraga negara. Selepas kejohanan ini mereka akan dikumpulkan untuk menjalani latihan pusat, dan tempoh akhir memperbaiki prestasi masing-masing," tambahnya.

Dalam pada itu, Perbadanan Stadium Malaysia (PSM) bersetuju membenarkan orang awam atau peminat sukan olahraga memasuki stadium melalui pintu depan.

MAF , Datuk Karim

Artikel Sebelum

Mustahil Ronaldo Kembali Ke Old Trafford

Artikel Berikut

Artikel Lain