DC3 2017 Tawar Hadiah Hampir RM100,000 - Hiburan | mStar

DC3 2017 Tawar Hadiah Hampir RM100,000

Dari kiri; Pengarah DC3, Azhar Ahmad, Presiden MMU, Prof. Datuk Dr. Ahmad Rafi Mohamed Eshaq dan Pengerusi CCIG Malaysia Datuk Jurey Latif Rosli di sidang media anugerah DC3 2017.

KUALA LUMPUR: Rakyat Malaysia yang mempunyai kemahiran kreatif berupaya untuk memenangi hadiah wang tunai berjumlah hampir RM100,000 menerusi pertandingan Penciptaan Kandungan Kreatif Digital 2017 (DC3 2017) yang dianjurkan bermula Jun lalu.

Menurut Pengerusi, Gabungan Industri Kandungan Kreatif (CCIG) Malaysia, Datuk Jurey Latiff Rosli, pertandingan yang akan berakhir pada 31 Oktober ini menawarkan hadiah lumayan dan boleh disertai seluruh rakyat Malaysia.

"Banyak pertandingan di luar sana tidak menawarkan hadiah besar seperti ini, jadi saya menyeru agar lebih ramai penyertaan diterima sebelum tarikh ditutup kelak.

"Menerusi pertandingan ini, semua penyertaan mestilah berkisar mengenai pelan Transformasi Nasional 2050 (TN50).

"Sebenarnya masyarakat kurang faham mengenai TN50. Jadi, kita mahu menterjemahkan apa itu TN50 menerusi kandungan kreatif agar lebih mudah difahami," ujarnya kepada mStar Online.

Artis dan mereka yang menyokong Anugerah DC3 2017.

Dia ditemui sewaktu sidang media Anugerah DC3 2017 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), pada Rabu.

Katanya, kategori yang dipertandingkan termasuklah fotografi, manipulasi imej digital, rekaan media baharu/aplikasi multimedia dan video digital.

Menerusi empat kategori itu, terdapat pula pecahan peserta seperti kategori terbuka, pelajar pengajian tinggi dan pelajar sekolah.

Pemenang bagi setiap kategori yang dipertandingkan akan diraikan menerusi Anugerah DC3 yang akan diadakan pada 25 November depan.

Selain CGIG, pertandingan ini turut dianjurkan oleh Multimedia University (MMU) dan mendapat sokongan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM).

Sesiapa yang berminat untuk menyertai pertandingan itu masih lagi boleh menghantar penyertaan mereka melalui portal 'DC3 Competition 2017'.

Setakat ini, penganjur telah menerima 840 penyertaan dan mereka menyasarkan untuk melepasi angka seribu menjelang tarikh akhir penghujung bulan ini.

Anugerah DC3

Artikel Sebelum

Sakit Kerana Salah Sendiri - Ismail Izzani

Artikel Berikut

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain