Minyak Wangi Ilham Achey Laris Dijual - Hiburan | mStar

Minyak Wangi Ilham Achey Laris Dijual

Achey sedang menjual produk minyak wanginya di sebuah karnival.

PETALING JAYA: Pelawak Achey memberitahu setelah dua tahun menghentikan operasi menjual pewangi kenderaan bawah jenama Achey Perfume berikutan pelbagai masalah, dia kini kembali aktif semula dengan perniagaan tersebut.

Achey atau nama sebenarnya Mohd Nasir Hamzah,30, berkata, dalam tempoh itu dia banyak belajar daripada kesilapan dan mengkaji sendiri proses pembuatan tersebut tanpa menggunakan khidmat mana-mana orang tengah.

"Saya dah mula bisnes minyak wangi ini sejak dua tahun lalu, namun ketika itu saya berhadapan dengan banyak masalah dari segi produksi dan ejen yang menjualnya.

"Saya berhenti sekejap dan dalam masa itu saya belajar untuk buat sendiri produksi minyak wangi itu tanpa memberi kepercayaan pada orang ketiga dan sekarang saya lebih yakin untuk memulakan bisnes itu kembali," ujarnya kepada mStar Online.

Achey berkata, dia melakukan kerja-kerja produksi minyak wangi itu dengan sendiri di rumah sahaja.

Katanya, setiap hari selepas selesai kerja dia akan melakukan kerja-kerja tersebut sedikit demi sedikit bagi memenuhi permintaan.

"Saya tempah pelekat sendiri, bancuh wangian dan masukan wangian itu ke dalam botol sendiri. Bagi saya ia kerja mudah sahaja dan jika buat sendiri boleh jimat kos orang tengah.

"Saya buat sikit-sikit, kalau sehari sebelum pergi kerja saya buat sikit dan balik kerja saya buat lagi sikit. Isteri saya pun begitu," ujarnya.

Katanya, setakat ini dia sudah pun mempunyai beberapa stokis yang membekalkan minyak wangi tersebut di beberapa negeri.

Walaupun, pengeluaran tidak terlalu banyak, namun dia berpuas hati dapat mengawal sendiri kualiti terhadap kesemua minyak wangi itu.

Achey terpaksa tanda tangan 800 botol minyak wangi. 

Sementara itu, Achey berkata, bisnes minyak wangi yang dijalankan itu sebagai langkah permulaan untuk dia mencari pendapatan sampingan selain kerjaya sebagai pelawak.

Dia juga mempunyai beberapa perniagaan makanan yang diletakkan dibawah nama lain dan enggan diberitahu kepada umum.

"Saya sedar sampai bila sahaja ingin jadi pelawak, jadi saya mula bisnes sikit-sikit yang boleh jadi sumber pendapatan sampingan. Selain minyak wangi saya ada jual beberapa produk makanan tapi saya tidak letak nama Achey.

"Saya mahu orang beli produk itu kerana rasa produk itu sendiri dan bukan sebab populariti saya," ujarnya.

Dalam pada itu, bercerita tentang pengalaman menjual minyak wangi itu, Achey memberitahu terpaksa menandatangani lebih 800 botol minyak wangi selepas pesanan pelekat untuk minyak wangi tersebut gagal disiapkan untuk dijual di sebuah karnival di Melaka, minggu lalu.

Bagaimanapun, Achey berkata, disebabkan kelainan tersebut, minyak wangi berkenaan habis dijual kerana tanda tangannya.

"Ketika itu saya terlibat dengan karnival jualan tapi menghadapi masalah pelekat yang sempat siap pada hari berkenaan. Jadi malam sebelum karnival itu saya terpaksa tanda tangan semua botol minyak wangi itu berjumlah hampir 800 botol.

"Alhamdulillah, tidak sangka banyak sambutan dan ramai pula sekarang yang buat permintaan untuk tanda tangan Abam dengan Fad pula," ujarnya.

Achey

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Lebih Artikel

Zainuddin Maidin meninggal dunia

Enam lagi ahli Parlimen Umno keluar parti