suria

Heliza Makan Buah Sebelum Nasi

PENYANYI dan pelakon Heliza Helmi mempunyai satu tabiat pelik apabila dia gemar membeli produk kecantikan, namun ia hanya untuk memenuhi meja soleknya sahaja kerana tidak menggunakan produk yang dibeli itu sepenuhnya.

Sebenarnya ada cerita yang berlaku di sebalik perkara itu. Semuanya disebabkan kulit Heliza mudah sensitif dan jika memakai produk penjagaan kulit dan kosmetik tertentu yang pasti membuatkan kulitnya membengkak dan menjadi rengsa.

Pengalaman sebelum ini menurut Heliza, gara-gara gam yang terdapat pada bulu mata palsu menyebabkan matanya menjadi bengkak dan bulu matanya gugur.

Insiden tersebut berlaku semasa pelakon filem ‘Syurga Cinta’ ini terlibat dalam rancangan realiti Akademi Fantasia musim kelima (AF5), tiga tahun lalu.

“Sebab itu saya kurang menggunakan produk penjagaan kulit dan kosmetik. Semasa minggu ketujuh dalam AF5, mata saya menjadi bengkak kerana memakai bulu mata palsu.

“Mungkin gam bulu mata palsu itu tidak sesuai dengan kulit saya jadi sebab itu selepas saya membuka bulu mata palsu itu, terus bulu mata yang asal gugur semuanya.

“Jadi, sekarang ini saya agak berhati-hati untuk memakai gam bulu mata palsu sebaliknya hanya menggunakan gam jenama Shu Uemura yang sesuai dengan mata saya kerana ia membolehkan saya mampu bertahan selama empat jam memakai alat kecantikan itu,” katanya kepada Mingguan mStar di pejabatnya Heliza Helmi Production Sdn Bhd (HHP).

Tambahnya: “Orang selalu puji mata saya cantik tetapi cerita di sebalik itu orang tidak tahu. Sebab tersilap menggunakan gam bulu mata palsu, mata saya menjadi bengkak dan bulu mata gugur.

“Selain itu, mata saya juga mengalami masalah konjunktivitis akibat memakai kanta lekap terlalu lama. Saya mengalami rabun jauh, jadi saya terpaksa selang seli memakai kanta lekap dan cermin mata.”

Minum air daun pegaga

Menyelak rutin harian penyanyi lagu Hello dan Chord G ini, dia mengamalkan petua meminum segelas air masak setiap kali bangun pagi.

Selepas itu, dia akan bersarapan pagi dengan mengambil nasi. Graduan Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Sains dari Universiti Malaysia Sabah (UMS) itu akui bukanlah seorang yang banyak pantang ketika menikmati makanan.

“Saya jenis suka makan tetapi waktu makan saya tidak teratur. Tetapi bagi mengekalkan tenaga, saya akan minum Milo dan mengambil vitamin setiap hari.

“Saya juga makan buah-buahan terlebih dahulu iaitu setengah jam sebelum makan dan minum jus oren yang dibuat sendiri,” katanya.

Amalan kecantikan Heliza sebenarnya banyak dipengaruhi oleh rakan-rakan, bahan bacaan dan program televisyen.

Menariknya, dia sempat berkongsi tentang petua minum air daun pegaga untuk mengelakkan masalah kesihatan badan menerusi program Nona di TV3.

“Tentang amalan tradisional, saya pernah menempek serbuk kunyit yang dicampur air pada muka sewaktu zaman sekolah dulu.

“Ada juga kawan-kawan yang mengesyorkan menyapu gincu pada jerawat. Petua lain adalah menyapu serbuk buah keras yang telah dibakar pada kening untuk melebatkan kening.

“Mak saya pula selalu mengingatkan saya untuk berdoa dan mengamalkan air sembahyang,” katanya yang membaca buku tentang petua awet muda.

Sudah namanya wanita, dia sesuai digelar sebagai ‘kaki’ membeli-belah terutama membeli kasut dan pakaian.

Namun model iklan Sunsilk dan Garnier ini tidak terlalu mementingkan jenama tetapi asalkan sesuatu produk itu cantik dan selesa.

Antara produk kecantikan yang menjadi pilihan Heliza adalah Johnson & Johnson, Garnier, Loreal, Listerine, Natopherol Dermal dan Olay.

* Artikel ini dipetik dari Mingguan mStar yang diterbitkan setiap Ahad Bersama Sunday Star, sekitar Lembah Klang.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain