suria

Jejaki Penunggu Gunung Raya, Lagenda Siong Di TV3

KEJAHILAN dan ketamakan manusia dalam mengejar harta, kuasa dan keabadian hidup sehingga sanggup menentang ajaran Tuhan, akhirnya membawa padah kepada diri sendiri. Terbaru, jangan lepaskan peluang mengikuti dua drama bersiri seram dan mistik bakal menghiasi kaca televisyen anda pada bulan Februari ini.

Menerusi slot Seram, Penunggu Gunung Raya akan disiarkan mulai 18 Februari ini, setiap hari Khamis, jam 9.30 malam, manakala slot Lagenda akan tampil dengan siri baru, Siong bermula 15 Februari ini, setiap hari Isnin hingga Khamis jam 4.30 petang.

Diterbitkan oleh Filmscape dan bersiaran sebanyak 13 episod, Penunggu Gunung Raya adalah hasil arahan pengarah yang cukup berbakat, Faisal Ishak dan diilhamkan oleh Alfie Palemo yang bertanggungjawab sebagai penulis skrip drama.

Hampir keseluruhan penggambaran babak dijalankan di kawasan Ulu Yam, Batang Kali dan dijayakan oleh barisan pelakon hebat seperti Zizan Nin, Emelda Rosmila, Fouziah Gous, Sahee. D, Rosli Sako, Rahhim Omar, Ibu Aida, Atta Imran dan ramai lagi.

Berlatarbelakangkan sebuah kampung yang bernama Gunung Raya, drama bersiri seram ini mengisahkan sebuah mimpi misteri yang sering menghantui empat individu, Azam, Intan, Mas dan Omar yang sebenarnya terikat dengan kisah silam masing-masing.

Kisah bermula dengan Azam (Zizan Nin) seorang penulis novel seram yang terkenal tetapi kehidupannya kusut akibat sering diganggu oleh jelmaan bekas teman wanita yang telah membunuh diri kerana terlalu kecewa selepas putus cinta dengannya.

Intan (Emelda Rosmila) pula seorang janda muda yang baru kematian suami dalam sebuah kemalangan jalanraya dan dirundung resah gelisah kerana merasakan kandungannya bukan anak manusia.

Manakala Mas (Fouziah Gous) pula diburu rasa ketakutan dan bersalah setelah membunuh kekasihnya, Datuk Kadir.

Hidup Mas pada dasarnya nampak bahagia kerana dilimpahi kemewahan selepas menjadi perempuan simpanan ahli perniagaan berjaya.

Namun, hatinya sentiasa tertekan lantas mengambil tindakan drastik dengan membunuh kekasihnya sendiri.

Berbeza pula dengan Omar (Sahee. D), seorang pemaju hartanah yang hanya mementingkan keuntungan dan sanggup membuat apa sahaja untuk mencari kekayaan.

Malangnya, Omar terpaksa berdepan dengan pelbagai masalah sejak cuba menerokai kawsan di Kampung Gunung Raya.

Mimpi-mimpi aneh inilah yang akan menyatukan kembali empat sahabat yang sudah lama terpisah hingga pulang ke Kampung Gunung Raya.

Ketika masih kanak-kanak, mereka berempat selalu dibuli oleh anak ketua kampung, Dayak (Atta Imran).

Suatu hari, mereka memperdayakan Dayak ke perigi berhantu yang terletak di tengah hutan. Dayak terjatuh dan mati.

Tanpa diketahui, darah Dayak telah membebaskan iblis iaitu Penunggu Gunung Raya yang dikurung dalam peti kuno di bawah perigi. Atas tunjuk ajar Lebai Awang (Rahhim Omar), mereka berjaya menumpaskan iblis tersebut.

Namun, hasil daripada kejadian tersebut telah menyebabkan mereka hilang ingatan dan dihantar ke bandar bagi memulakan kehidupan baru.

Namun, Tok Sumun (Rosli Sako) berasa sangsi akan kematian anaknya dan mahu menuntut bela. Maka, Tok Sumun telah menyeru kepada Penunggu Gunung Raya untuk terus mengganggu pembunuh anaknya.

Setelah sekian lama, Azam, Intan, Mas dan Omar kini merasakan nyawa mereka terancam selain diburu rasa ketakutan atas dosa yang dilakukan.

Segala misteri dan rahsia asal usul mereka bakal terungkai. Siapakah Lebai Awang sebenarnya dan apakah dendamnya dengan Mak Leha (Ibu Aida) yang telah mengasaskan Kampung Gunung Raya? Saksikan drama ini di slot Seram nanti.

Siri terbaru di Lagenda, Siong merupakan adaptasi daripada filem lagenda Raja Bersiong. Kisahnya bermula dengan Raja Wakarima (Helmi Hussain) yang mahu kekal muda dengan menghisap darah manusia tetapi telah berjaya ditumpaskan oleh Arya Mitra (Abu Bakar Juah), pembesar istana. Tubuh Raja Wakarima telah dipasung oleh Arya Mitra dalam keranda untuk memastikan tiada kesan peninggalan Raja Wakarima kekal di kerajaan Pancadi.

Sebelum dipasung dan ditanam, Raja Wakarima telah bersumpah untuk kembali membalas dendam terhadap Arya Mitra dan keturunannya. Raja Wakarima cuma akan bangkit semula sekiranya kerandanya terkena suluhan cahaya matahari.

Selepas 400 tahun, Tajul Zaman (Gambit Saifullah), ialah seorang tokoh konglomerat muda yang suka berfoya-foya. Suatu hari, orang gajinya terhiris jari ketika memasak.

Selepas merasa makanan tersebut, bermulalah sisi gelap hidup Tajul Zaman yang ketagihan darah. Dia mula membunuh wanita-wanita muda yang didampinginya dengan menghisap darah mereka.

Seorang penulis novel misteri, Amzar (Pierre Andre) sedang mengkaji sejarah Negara Pancadi. Bersama kekasihnya, Ria Fajarina (Sheera Iskandar), mereka menjejaki lagenda Raja Wakarima dan menemui peninggalan risalah purba dan wasiat moyang Amzar yang disembunyikan di rumah pusaka.

Barulah Amzar mengetahui tentang sejarah nenek moyangnya. Pada masa yang sama, Raja Wakarima berjaya bebas selepas kerandanya ditemui sekumpulan pekerja buruh. Dendamnya untuk mencari keturunan Arya Mitra bermula.

Tajul Zaman kini beroleh kuasa pada matanya untuk memukau wanita. Dia telah merampas Ria daripada Amzar. Setelah Amzar mengetahui rahsia Tajul sebagai penghisap darah, dia telah bersepakat dengan jelmaan Raja Wakarima iaitu Pak Tua untuk membunuhnya. Namun, hakikatnya tidaklah semudah yang disangkakan. Apakah yang akan terjadi seterusnya?

Siong akan bersiaran selama 24 episod dan diarahkan oleh Adam Hamid dari Talisman Pictures dan menampilkan Mahizan Husain sebagai penulis skrip. Drama bersiri ini dibintangi oleh Gambit Sailfullah, Pierre Andre, Sheera Iskandar, Helmi Hussain, Abu Bakar Juah, Azizan Nin, Leez, Hanif, Zila Bakarin, Nadia Mustafa dan ramai lagi.

Menurut Nurul Aini Abu Bakar, Pengurus Besar Kumpulan Pengurusan Jenama TV3, “Slot Seram dan Lagenda merupakan paltform yang baik untuk TV3 meneruskan usaha memberikan yang terbaik kepada penonton setianya dengan menyiarkan drama-drama yang menarik dan menepati citarasa penonton. Di samping itu, kami juga mementingkan kandungan program yang sarat dengan mesej-mesej positif agar menjadi teladan kepada masyarakat untuk tidak terlalu taksub dengan kepercayaan tahyul dan mistik.”

“Jika dilihat, kedua drama ini mempunyai kekuatan dan keunikan tersendiri, kami pasti para penonton pasti teruja mengikuti kisah Penunggu Gunung raya dan Siong yang tidak dapat dijangka pada permulaan cerita hingga ke penamat,"tambah Nurul.

Jadi jangan ketinggalan untuk menonton Siong mulai 15 Februari 2010, setiap hari Isnin hingga Khamis jam 4.30petang dan Penunggu Gunung Raya di slot Seram, setiap hari Khamis jam 9.30malam mulai 18 Februari 2010, hanya di TV3!

Artikel Sebelum

Zarina An-Julie Sah Positif Dadah

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Putrajaya banjir selepas satu jam hujan