suria

APM 2009: Hujan mendahului dengan 6 pencalonan

Vokalis Hujan, Noh atau nama sebenarnya, Mohammad Noh. - foto MSTAR oleh AU YEONG HOW
Vokalis Hujan, Noh atau nama sebenarnya, Mohammad Noh. - foto MSTAR oleh AU YEONG HOW
Vokalis Hujan, Noh atau nama sebenarnya, Mohammad Noh. - foto MSTAR oleh AU YEONG HOW

BAND indie Hujan mempertaruhkan dua album popularnya, Hujan dan Pagi Yang Gelap untuk mendahului pencalonan Anugerah Planet Muzik (APM) 2009 dalam enam kategori utama.

Enam kategori utama tersebut ialah persembahan vokal terbaik dalam lagu (dua atau kumpulan baru terbaik), duo atau kumpulan terbaik, lagu terbaik, album terbaik, artis Malaysia paling popular berdasarkan SMS serta artis serantau paling popular berdasarkan khidmat pesanan ringkas (SMS).

Ini diikuti oleh bekas peserta Akademi Fantasia musim kelima (AF5), Aizat dengan empat pencalonan utama. Penyanyi berbakat ini bersandar kepada dua lagunya, Hanya Kau Yang Mampu dan Percubaan Pertama.

Aizat dicalonkan dalam kategori persembahan vokal terbaik dalam lagu (artis baru lelaki), artis lelaki terbaik, album terbaik dan artis Malaysia paling popular berdasarkan SMS.

Pengarah Urusan Beyond Events Sdn. Bhd., Amin Hussen berkata, program itu bukan sekadar hiburan semata-mata, tetapi ianya juga menyediakan satu peluang kepada penggiat muzik serantau bergabung atas satu misi, iaitu muzik.

Menurutnya, anugerah tahunan kali kesembilan yang berprestij dan gilang-gemilang itu melibatkan pemuzik-pemuzik dari Malaysia, Indonesia dan Singapura.

"Anugerah Planet Muzik merupakan platform terbaik untuk mengukur kehebatan, memperjuangkan hasil kerja, memperdengarkan kualiti muzik ke negara lain.

"Anugerah ini juga membantu para penggiat muzik membawa muzik serantau dari tiga negara ke satu destinasi!" katanya pada sidang akhbar pengumuman finalis kategori-kategori APM 2009 di Kuala Lumpur, semalam.

Hadir sama, Pengurus Saluran Astro Ria, Khairul Mizan Shagul dan Pengarah Program Radio Warna, Media Corp., Isadhora Mohamed.

Media Corp. Radio - Ria 89.7FM dan Warna 94.2FM - serta Beyond Events Sdn. Bhd. merupakan penganjur bersama APM 2009.

Ia turut mendapat kerjasama dan sokongan padu seperti tahun-tahun dahulu daripada Music Award Foundation (Yami) Singapura dan Sound Recording Industry Association of Indonesia (ASIRI).

Ia iiktiraf sebagai satu-satunya anugerah muzik Melayu serantau yang diadakan pada skala sebesar.

Sebanyak 18 kategori anugerah dipertandingkan dan ini termasuk sembilan kategori terbaik, tujuh anugerah paling popular selain dua kategori khas, iaitu Anugerah Cinta Planet Muzik dan Anugerah Khas Planet Muzik.

Amin memberitahu, anugerah tersebut mendapat sambutan menggalakkan daripada para penggiat industri muzik tanahair dengan jumlah keseluruhan pencalonan meningkat melebihi 50 peratus pada tahun ini.

"Jumlah pencalonan meningkat daripada 108 pada tahun lalu kepada 177 tahun ini. Ini membuktikan anugerah ini masih utuh dan kredibilitinya dipercayai," katanya sambil menambah APM berjaya menawan lebih 100 juta orang penonton tahun lepas.

Undian untuk kategori popular boleh dilakukan melalui SMS dan maklumat lanjut mengenainya boleh didapati di tabloid Kosmo! tidak lama lagi.

Ia juga akan disiarkan secara langsung menerusi saluran Astro 104 - Astro Ria.

APM 2009 bakal diadakan pada 18 Julai 2009 (Sabtu) dan bertempat di Balai Sidang Konvensyen Jakarta, Senayan dari 8 malam hingga 11 malam (waktu Jakarta).

Pengacara ialah Aznil Nawawi dan selebriti itu bakal bergabung dengan pengacara dari luar negara pada malam APM tersebut.

Berikut adalah senarai pencalonan bagi setiap kategori:

Persembahan vokal terbaik dalam lagu (artis baru lelaki)

Afgan dengan album Terimakasih Cinta, Aizat (Hanya Kau Yang Mampu), Dirly (Sampai Keujung Dunia), Lobow (Kau Cantik Hari Ini) dan Nubhan (Ada Untukmu).

Persembahan vokal terbaik dalam lagu (artis baru wanita)

Aura Kasih dengan album Mari Bercinta, Ayu (Hanya Di Mercu), Cinta Laura (Oh Baby), Nana (Lafaz), Stacy (Aku Stacy) dan Yuna (Dan Sebenarnya).

Persembahan vokal terbaik dalam lagu (dua atau kumpulan baru terbaik)

D'Masiv dengan album Cinta Ini Membunuhku, Hello (Ular Berbisa), Hujan (Pagi Yang Gelap), Kotak (Masih Cinta) dan ST12 (Puspa).

Kolaborasi terbaik dalam lagu

(a) Lagu Be Te oleh artis, Dewiq feat Ipank, penulis lagu: Pay & Yudi, dan penulis lirik: Dewiq; (b) Bersamamu (Artis: Joe Flizzow feat Joeniar Arief, penggubah lagu (songwriter): Johan Ishak, Joeniar Arief, Koko & Syaheed, dan penulis lirik: Johan Ishak, Joeniar Arief, Koko & Syaheed); (c) Hikayat Cintaku (Artis: Glenn feat Dewi Persik, penggubah lagu: Glenn Fredly, dan penulis lirik: Glenn Fredly); (d) Kepadanya (Artis: Taufik Batisah feat Hady Mirza, penggubah lagu: Taufik Batisah, dan penulis lirik: Taufik Batisah); (e) Mantera Beradu (Artis: Malique feat M. Nasir, penggubah lagu: Malique, D'Navigator & M. Nasir, dan penulis lirik: Malique & M. Nasir) dan (e) Sujud (Artis: Mawi & KRU, penggubah lagu: Edry, dan penulis lirik: Edry).

Artis lelaki terbaik

Afgan dengan album, Confession No. 1, Aizat (Percubaan Pertama), Reshmonu (Harapan), Taufik Batisah (Suria Hatiku) dan Tompi (My Happy Life).

Artis wanita terbaik

Bunga Citra Lestari dengan album, Tentang Kamu, Misha Omar (Misha Omar), Mulan Jameela (Mulan Jameela), Nikki (Hawa) dan Siti Nurhaliza (Lentera Timur).

Duo atau kumpulan terbaik

Andra & The Backbone dengan album, Season 2, Hujan (Hujan), Kotak (Kedua), ST12 (Puspa) dan Yovie & Nuno (The Special One).

Lagu terbaik

(a) Dia Milikku dengan album The Special One, artis: Yovie & Nuno, penggubah lagu: Yovie Widianto dan penulis lirik: Yovie Widianto. (b) Laskar Pelangi (Album: OST Laskar Pelangi, artis: Nidji, penggubah lagu: Nidji dan penulis lirik: Giring) (c) Matahariku (Album: - , artis: Agnes Monica, penggubah lagu: Pay & Dede dan penulis lirik: Yuan Passer) (d) Pagi Yang Gelap (Album: Hujan, artis: Hujan, penggubah lagu: Noh Hujan dan penulis lirik: Noh Hujan) (e) Terimakasih Cinta (Album: Confession No 1, artis: Afgan, penggubah lagu: Mario Tobing dan penulis lirik: Mario Tobing) dan (f) Terserah (Album: Private Collection, artis: Glenn Fredly, penggubah lagu: Glenn Fredly dan penulis lirik: Glenn Fredly)

Album terbaik

Confession No. 1 oleh artis, Afgan dan produser: Tessy DJ & Fajar PJ Maringka; Hujan (Artis: Hujan, Produser: Tessy DJ & Fajar PJ Maringka); Kedua (Artis: Kotak, Produser: Pay); Percubaan Pertama (Artis: Aizat, Produser: Dato Amdan, Mujahid & Aizat); The Special One (Artis: Yovie & Nuno, Produser: Yovie Widianto & Jan Djuhana).

Artis Singapura paling popular - berdasarkan SMS

Aliff Aziz, Didicazli, Fauzie Laily, Hady Mirza, Hyrul Anuar, Imran Ajmain, Merah, Nurun Nuwarrah, Sleeq, Taufik Batisah, The Sallys dan Zaibaktian.

Artis Malaysia paling popular berdasarkan SMS

Aizat, Anuar Zain, Bunkface, Estranged, Faizal Tahir, Hujan, Mawi, Meet Uncle Hussain, Misha Omar, Siti Nurhaliza, Stacy dan Yuna.

Artis Indonesia paling popular berdasarkan SMS

Afgan, Agnes Monica, Bunga Citra Lestari, D'Masiv, Gita Gutawa, Hijau Daun, Kotak, Nidji, ST12, The Changcuters, Ungu dan Yovie & Nuno.

Artis serantau paling popular berdasarkan SMS

Singapura: Aliff Aziz, Ahlifiqir, Hady Mirza dan Taufik Batisah.

Malaysia: Faizal Tahir, Hujan, Meet Uncle Hussain dan Siti Nurhaliza.

Indonesia: Afgan, Agnes, Nidji dan ST12.

Lagu paling popular (Singapura) berdasarkan SMS

Andai oleh artis Merah, Berserah (Taufik Batisah), Gelora Jiwa (Raven), Impianku (Didicazli), Kau Ingin Ku Miliki (Nurun Nuwarrah), Lafaz (Nana), Lelaki Baru (Zaibaktian), Novela Cinta (Ross Revalina), Pilihan Aku (Sleeq), Rela Setia (Didicazli), Sementara (Cradle) dan Teman Istimewa (Taufik Batisah).

Lagu paling popular (Malaysia) berdasarkan jumlah muat turun

Lagu paling popular (Indonesia) berdasarkan jumlah muat turun.

Anugerah Cinta Planet Muzik - khas untuk artis atau organisasi yang memberikan sumbangan tanggungjawab sosial. Contohnya, artis, Zainal Abidin menjaga alam sekitar.

Anugerah Khas Planet Muzik - ditujukan kepada insan seni yang terus-menerus memberikan sumbangan terhadap industri muzik

Artikel Lain