FGV Akan Senarai Syarikat Berpotensi Di Bursa Malaysia

KUALA LUMPUR: Pengeluar minyak sawit terbesar dunia Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV), merancang menyenaraikan syarikat berpotensi di bawah enam klusternya di Bursa Malaysia.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Mohd Emir Mavani Abdullah berkata FGV masih dalam proses mengenal pasti syarikat berpotensi untuk disenaraikan.

Beliau berkata terdapat beberapa syarikat di bawah setiap kluster, dan FGV mencari syarikat individu yang bersedia untuk disenaraikan.

"Tetapi bukan sekarang. Ia tidak akan berlaku tahun ini," katanya pada sidang akhbar selepas menyampaikan bantuan sebanyak RM420,000 kepada 438 golongan kurang bernasib baik daripada sumbangan Ramadan tahunannya yang berjumlah RM1.1 juta, di sini, Rabu.

FGV memiliki lebih 15 syarikat di bawah enam klusternya iaitu huluan sawit, hiliran sawit, gula, getah, penyelidikan dan pembangunan, pengangkutan dan pengangkutan, logistik, pemasaran dan lain-lain (TLMO).

Mengenai sasarannya untuk meningkatkan hasil kepada RM100 bilion dalam tempoh enam tahun, beliau berkata FGV dipacu daripada simpanan tanahnya dan pengembangan huluan selain aktiviti hiliran yang akan mewujudkan rantaian nilai produk serta mengoptimumkan operasi dalaman.

Mengenai pengembangan serantau, Mohd Emir berkata FGV juga sedang dalam proses membeli kilang getah di Myanmar dan Kemboja pada akhir tahun.

Kumpulan itu juga merancang membuka pusat pengedaran getah di Chennai, India dan Vietnam pada akhir tahun. 


FGV, Bursa Malaysia

Artikel Berikut

Artikel Lain