suria

Subsidi jemaah haji muassasah kali pertama, jemaah rayuan kekal

Gambar hiasan.

LEMBAGA Tabung Haji (TH) akan menanggung semua subsidi bagi jemaah haji muassasah kali pertama termasuk yang membuat rayuan untuk menunaikan haji tahun ini, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof Rawa.

Mujahid dalam kenyataan media pada Khamis berkata, keputusan itu dicapai selepas beberapa perbincangan bersama Lembaga Pengarah TH.

"Keputusan Lembaga Pengarah TH ini dibuat selepas mengambil kira pelbagai aspek termasuk keupayaan dan kedudukan unjuran kewangan TH bagi tahun 2019.

"Justeru, dengan pengumuman terbaharu ini, kos tanggungan TH untuk musim haji tahun ini ialah sekitar RM400 juta," katanya.

Mujahid berkata, sebelum ini pelbagai dakwaan mengelirukan timbul terutama berhubung isu kos jemaah yang membuat rayuan haji meskipun pada masa itu perkara ini belum dimuktamadkan.

Pada 14 Februari lepas, Mujahid mengumumkan bayaran untuk menunaikan haji bagi jemaah haji muassasah yang menunaikan haji kali pertama kekal RM9,980 dengan kerajaan menanggung subsidi sebanyak RM12,920. - Bernama

Mujahid Yusof Rawa, TH, jemaah, haji

Artikel Lain