SPRM tahan CEO GLC - Semasa | mStar

SPRM tahan CEO GLC

PUTRAJAYA:  Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan seorang ketua pegawai eksekutif sebuah syarikat berkaitan kerajaan (GLC) bergelar ‘Datuk' bagi membantu siasatan kes penyelewengan pemberian beberapa tender projek pembinaan bernilai kira-kira RM300 juta.

Menurut sumber SPRM, lelaki berusia 59 tahun itu dipercayai menyalah guna kuasanya bagi memanipulasi beberapa proses projek pembinaan yang sedang dijalankan.

"Projek tersebut telah dianugerahkan kepada syarikat kontraktor menerusi proses tender namun disebabkan beberapa isu yang sengaja diadakan, kontraktor terbabit gagal melaksanakannya.

"Ia kemudian diberi kepada kontraktor pengganti yang dipercayai mempunyai kepentingan dengan ‘Datuk' terbabit dan perkara tersebut dipercayai memang telah dirancang dari awal," katanya.

Sumber SPRM berkata lelaki berkenaan ditahan di syarikat GLC yang terlibat dalam hartanah itu di sini kira-kira 12 tengah hari Rabu.

Difahamkan, SPRM juga melakukan serbuan di tiga lokasi sekitar Lembah Klang bagi mendapatkan dokumen berkaitan kes berkenaan.

Sementara itu, Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM Datuk Seri Azam Baki ketika dihubungi mengesahkan penahanan itu namun enggan mengulas lanjut.-Bernama

SPRM , CEO

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

'Sardin cacing' dihantar pulang

Artikel Berkaitan

Artikel Lain