Alat Machine Sealer Di HSA Terbakar

JOHOR BAHRU: Alat 'machine sealer' di Bilik Packing Dewan Bedah Hospital Sultanah Aminah (HSA) terbakar semalam, namun, tiada sebarang kecederaan dilaporkan akibat kejadian itu.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Alam Sekitar, Pendidikan dan Penerangan Johor Datuk Ayub Rahmat berkata kejadian pada 3.50 petang itu disedari seorang jururawat.

"Jururawat berkenaan ternampak api terpercik keluar daripada 'machine sealer' itu. Tindakan pemadaman api dilakukan serta-merta mengikut protokol sedia ada dan api dapat dipadamkan dengan segera," katanya menerusi kenyataan di sini Ahad.

Ayub berkata alat machine sealer digunakan pada setiap syif bertujuan membungkus peralatan pembedahan sebelum dihantar ke Central Sterile Service Unit (CSSU) untuk disterilkan.

Beliau berkata tiada kawasan atau alatan lain terlibat dalam insiden terpencil itu dan panggilan bomba kemudian dibuat bagi bantuan kecemasan serta pemeriksaan lanjut.

Menurutnya pasukan bomba tiba pada 4 petang dan menasihati supaya kawasan kejadian dikuarantin terlebih dahulu sehingga siasatan lanjut dijalankan.

Katanya sebagai langkah keselamatan, empat dewan bedah berdekatan turut ditutup buat sementara waktu.

"Bagaimanapun, perkhidmatan pembedahan yang sudah dirancang masih diteruskan seperti biasa menggunakan dewan bedah lain dan prosedur pembungkusan peralatan pembedahan masih boleh dijalankan dengan menggunakan machine sealer lain.

"Kesemua dewan bedah mula beroperasi semula pagi ini," katanya. - BERNAMA

kebakaran, HSA

Artikel Sebelum

Ditiduri Lima Lelaki, Gadis Trauma

Artikel Berikut

Doktor Suruh Cuti - Kazim

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain