Ibu Tulis Memoir Sebelum 'Pergi' - Semasa | mStar

Ibu Tulis Memoir Sebelum 'Pergi'

Azlena sempat menulis memoir untuk dijadikan legasi buat anak lelakinya.

KUALA LUMPUR: Seorang ibu yang menghidapi penyakit yang jarang berlaku mengambil keputusan untuk menulis memoir untuk dijadikan kenangan oleh anak-anaknya.

"Buku ini akan menjadi sebuah legasi yang diharapkan dapat meninggalkan kenangan terhadap mereka yang pernah rapat dengan saya, terutamanya anak-anak," tulis  Azlena Abdul Hamid, 59, dalam buku berjudul 'The Shadow of Me'.

Azlena meninggal dunia ketika tidur pada pagi 1 September tahun lalu iaitu seminggu selepas dia menyiapkan buku itu.

Buku tersebut yang dikeluarkan pada minggu lalu menceritakan tentang Azlena dan keluarganya serta perjuangannya menentang penyakit ataxia, gangguan yang menyebabkan kehilangan fungsi motor.

Ataxia adalah penyakit neurologi yang sukar diubati dan disebabkan oleh kerosakan kepada sistem saraf otak serta kekurangan koordinasi bebas dalam pergerakan otot.

Azlena merupakan seorang daripada dua pesakit ataxia yang dikenal pasti di Malaysia, dia menulis tentang sisi berbeza dua anak lelakinya, Azzedin dan Aris Rusland.

"Ataxia membuka mata saya kepada banyak perkara. Antaranya, saya dapat melihat kasih sayang anak-anak terhadap saya.

"Saya mengambil masa untuk menyedari hal ini kerana saya sentiasa memberi kasih sayang yang tidak berbelah bagi kepada mereka," tulisnya.

Azzedin, 32, berasa bahawa buku tersebut adalah hadiah terakhir ibunya kepada orang-orang yang dicintainya.

"Dia memberitahu kami bahawa dia telah menulis buku dan kami berasa lega kerana dia mempunyai sesuatu untuk dilakukan sepanjang tempoh melawan penyakit yang dihidapinya.

"Buku ini membuatkan kami lebih memahami arwah ibu kami," katanya kepada The Star, sambil menambah bahawa dia dan Aris membaca pruf manuskrip ibunya itu.

Kedua-dua Azzedin dan Aris, 28, gembira kerana mereka berpeluang menghabiskan masa yang berharga dengan Azlena sebelum ibu mereka meninggal dunia.

Azlena Abdul Hamid

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain