PTPTN Sedia Bincang Bayar Balik Pinjaman - Semasa | mStar

PTPTN Sedia Bincang Bayar Balik Pinjaman

SEPANG: Lebih separuh daripada 586,863 peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) yang telah disenarai hitam imigresen untuk keluar negara telah datang berunding dengan PTPTN.

Ketua Eksekutif PTPTN, Wan Ahmad Wan Yusoff berkata hasil daripada rundingan tersebut para peminjam berkenaan telah mula membuat bayaran balik melibatkan amaun berjumlah RM967.9 juta sehingga 31 Januari lalu.

Jelasnya PTPTN melaksana senarai hitam imigresen di bawah Peruntukan Seksyen 22A, Akta PTPTN 1197 (Akta 566) dengan kerjasama Jabatan Imigresen Malaysia.

"Tindakan senarai hitam ini menyebabkan peminjam dihalang dari ke luar negara, tidak dibenarkan memperbaharui pasport atau membuat pasport baharu," katanya.

Wan Ahmad bercakap kepada media selepas pelancaran Pejabat PTPTN Cawangan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2) oleh Timbalan Menteri Pendidikan Tinggi Datuk Mary Yap Kain Ching pada Sabtu.

Beliau berkata pihaknya memahami terdapat peminjam yang khuatir tidak mampu menyelesaikan tunggakan bayaran balik pinjaman mereka sehingga disenarai hitam oleh imigresen.

Namun masih terdapat ruang perbincangan antara peminjam dan PTPTN, katanya.

"Peminjan yang telah dikenakan tindakan senarai hitam imigresen dikehendaki membayar keseluruhan hutang pinjaman atau keseluruhan tunggakan termasuk kos yang dikenakan sebelum nama mereka dikeluarkan daripada senarai hitam," katanya.

Namun sekiranya tidak mampu beliau berkata peminjam perlu berbincang dengan pihak PTPTN bagi membuat apa-apa jumlah bayaran yang dipersetujui oleh PTPTN dan penstrukturan semula pinjaman atau kaedah lain yang dipersetuji oleh kedua-dua pihak.

Mengenai pembukaan pejabat di KLIA2, Wan Ahmad berkata cawangan baharunya itu telah mula dibuka sejak 1 Mac lalu dan beroperasi selama 24 jam, pada setiap hari termasuk hari cuti umum.

Cawangan ini akan bertindak sebagai pemudah cara kepada sekatan yang dikenakan ke atas peminjam yang akan ke luar negara dan menghadapi masalah dalam membuat bayaran balik, katanya.

Terdahulu, di majlis yang sama PTPTN melaksana kerjasama strategik dengan AirAsia dalam menggalak pembayaran balik pinjaman PTPTN dengan menggunakan Kad Prabayar MasterCard Big.

Melalui kolaborasi ini, AirAsia menawarkan bagi setiap RM2 bayaran balik pinjaman PTPTN, pemegang kad akan mendapat satu mata ganjaran yang boleh dikumpul untuk penebusan tiket penerbangan AirAsia atau bilik penginapan hotel-hotel terpilih.

PTPTN

Artikel Sebelum

Nazri-Tun M Akhirnya Bersemuka

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain

Spurs pecat Pochettino!