Mesej Tular Palsu - Veterinar Pulau Pinang

NIBONG TEBAL: Mesej tular yang mendakwa ayam dan telur telah dimusnahkan di Valdor, Sungai Bakap dekat sini, dan menggesa orang ramai supaya berhenti memakannya telah disahkan palsu.

Pengarah Jabatan Veterinar Pulau Pinang, Dr Siti Salmiyah Tahir berkata, pihaknya tidak menerima sebarang laporan daripada penternak di negeri itu berhubung perkara berkenaan.

"Setakat ini, semuanya masih terkawal. Jika apa yang didakwa benar tentu ada penternak akan memaklumkan kepada kami supaya pemeriksaan dan ujian makmal dijalankan.

"Kami juga telah melaksanakan kawalan sempadan untuk ternakan yang diimport," katanya ketika dihubungi.

Ahli Dewan Undangan Negeri Jawi, Soon Lip Chee berkata, beliau menerima mesej berkenaan menerusi WhatsApp dan pemeriksaan mendapati kejadian itu tidak berlaku.

"Tiada penternak yang mengecam ladang dalam gambar yang disebarkan itu. Semuanya palsu," katanya.

Bagaimanapun, Lip Chee menasihatkan penternak supaya mengutamakan kebersihan dalam menguruskan ladang mereka.

Pada 15 Mac lalu, kerajaan Kelantan telah mengisytiharkan wabak H5N1 di negeri itu selepas ternakan ayam mati kerana penyakit berkenaan di Kampung Pulau Tebu, Tunjong, Kota Bahru pada 6 Mac.

Sehingga kini, tidak diketahui lokasi ladang yang gambarnya dimuatkan bersama mesej tular itu, bagaimanapun imej sama digunakan dalam posting berkaitan penghapusan ayam susulan selesema burung di Hayathnagar, India pada April 2015.

Valdor, Siti Salmiyah

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain