Pati Diberi Pas Kerja Sementara - Ahmad Zahid - Semasa | mStar

Pati Diberi Pas Kerja Sementara - Ahmad Zahid

PUTRAJAYA: Majikan yang menggunakan khidmat pendatang asing tanpa izin (Pati) boleh terus menggaji pekerja terlibat kerana kerajaan telah bersetuju untuk mengeluarkan pas kerja sementara khusus untuk golongan itu.

Langkah itu bagi menjamin operasi tidak harian tidak tergendala dan membolehkan pihak berkuasa memantau pekerja asing di negara ini.

Mengumumkan perkara ini, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, pas itu akan dikeluarkan Jabatan Imigresen dan majikan perlu membayar levi seperti mana prosedur biasa mengambil pekerja asing.

"Mereka boleh mengemukakan permohonan pas kerja sementara untuk pekerja tidak sah ini sebaik Jabatan Peguam Negara menyelesaikan beberapa aspek berkaitan undang-undang," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Kabinet berkaitan pekerja asing dan Pati pada Selasa.

Jawatankuasa itu juga bersetuju membenarkan empat sektor untuk menggaji pekerja asing bagi menangani masalah kekurangan tenaga kerja.

Sektor berkenaan adalah perladangan, perlombongan dan kuari, pengendalian kargo dan pelancongan dan hospitaliti.

"Kami sedar wujud masalah kekurangan pekerja untuk sektor berkenaan dan sebab itulah kerajaan membenarkan majikan untuk mengambil pekerja untuk memastikan operasi harian tidak terjejas," kata Ahmad Zahid.

Bagaimanapun, katanya, pengesahan untuk sektor perlombongan dan kuari serta pelancongan dan hospitaliti akan hanya diberi pada 2020.

Pati , Ahmad Zahid , pas kerja sementara

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Almy Nadia lahir anak perempuan ketiga

"Kami sudah beri yang terbaik" - Aidil

Peng Soon, Liu Ying tinggalkan BAM