Peruncit, Pemegang Kad Perlu Tukar Kepada Terminal Guna Pin, Kad Dengan Segera

KUALA LUMPUR: Persatuan Institusi Perbankan Islam Malaysia (Aibim) dan Persatuan Bank-Bank Malaysia (ABM) menggesa peruncit dan pemegang kad untuk menukar kepada terminal membolehkan penggunaan PIN dan kad secepat mungkin.

Aibim dan ABM dalam satu kenyataan bersama pada Selasa berkata, ini kerana penggunaan PIN adalah lebih selamat, mudah dan cepat untuk membuat pembayaran berbanding menggunakan tanda tangan dan pembayaran kad tanpa PIN, yang tidak akan diterima di Malaysia tidak lama lagi.

Persatuan terbabit juga menggesa peruncit dengan terminal mereka untuk memasukkan PIN enam angka dengan selamat jika mereka menggunakan kad dan terminal yang boleh menggunakan PIN dan terminal itu meminta kemasukan PIN.

"Ramai peruncit mengabaikan PIN secara automatik apabila diberikan kad baru yang boleh menggunakan PIN, kemungkinan bagi mengelak menghulurkan pad PIN kepada pelanggan," katanya.

Menurutnya, peruncit yang mempunyai terminal boleh menggunakan PIN, juga digesa memaparkan logo PIN dan Bayaran di kaunter kedai dan pembayaran mereka.

Persatuan itu berkata, pelancaran PIN dan Bayaran di Malaysia telah mencapai jumlah yang kritikal dari segi jumlah kad yang boleh mengguna PIN diedarkan kepada pemegang kad serta jumlah terminal pada peruncit yang dinaik taraf untuk PIN.

"PIN and Bayaran kini boleh didapati di banyak peruncit di mana pemegang kad sering membeli-belah dan tidak terhad kepada pasar raya, pasar raya besar, pusat beli-belah dan farmasi," katanya.

Menurutnya, persatuan itu dengan kerjasama penyedia pembayaran elektronik, Mastercard dan Visa giat mempromosi penggunan PIN di seluruh negara.

Ini sejajar dengan projek keseluruhan pasaran dipanggil "PIN and Pay" untuk mengubah cara pelanggan disahkan apabila menggunakan kad pembayaran mereka di terminal jualan domestik, tambahnya.
Aibim, ABM, PIN

Artikel Sebelum

Klik

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain