Syarikat Perladangan United Plantation Beri Ganjaran Tunai Hargai Pekerja Setia

Bek-Nielsen mengucapkan rasa terima kasih kepada Vannijaya kerana kesetiaan pekerja wanita itu kepada syarikat perladangan United Plantations.

HUTAN MELINTANG: Ketika baru berusia 13 tahun, P. Vannijaya mula bekerja sebagai seorang pemotong rumput di Jenderata Estate United Plantations Bhd di sini lebih 40 tahun lalu.

Selepas empat dekad, dia di mengambil pelbagai jawatan lain sebelum bersara sebagai mandur.

"Saya sebenarnya mahu terus bekerja jika tidak kerana kesihatan saya. Saya mempunyai kencing manis dan mengalami strok ringan pada tahun lepas.

"Sudah 14 bulan sejak (bersara) dan saya masih rindu untuk bekerja di ladang bersama rakan sekerja.

"Mereka dan syarikat itu ibarat seperti keluarga saya," kata balu berusia 58 tahun itu yang mendiang suaminya juga bekerja di syarikat sama.

Seperti Vannijaya, sebahagian besar pekerja United Plantations menabur bakti seluruh hidup mereka kepada syarikat itu.

"Syarikat ini sentiasa menjaga kebajikan pekerja.

"Mendiang bos, Tan Sri B. Bek-Nielsen dan kini, kedua-dua anaknya, sentiasa memastikan kami gembira ketika berkerja, menjadi tempat untuk kami berteduh dan membantu persekolahan anak pekerja, sekali gus membuatkan saya berasa amat berterima kasih," katanya.

Turut meluahkan rasa bersyukur adalah K. Ramankanan, 69, yang bersara dua tahun lalu selepas berkhidmat selama 46 tahun.

"Saya menggalakkan anak saya untuk menyertai United Plantations juga," kata Ramankanan, yang bersama-sama Vannijaya, antara 41 pekerja paling lama berkhidmat sebelum bersara dan akan bersara yang menerima sebanyak RM303,000 daripada UP Benevolent Fund pada Jumaat.

Ramankanan, yang menerima cek bernilai RM8,500 dan sijil penghargaan, berkata, wang yang diberikan kepada mereka adalah bukti keprihatinan syarikat dalam menjaga kebajikan terhadap pekerja yang bersara.

Sementara itu, naib pengerusi dan ketua pegawai eksekutif syarikat terbabit, Datuk Carl Bek-Nielsen dalam ucapannya berkata, dana tersebut dimulakan oleh mendiang bapanya pada tahun 1985 dan pemegang saham lain yang berasal Denmark.

Dibiayai oleh saham bonus dipermodalkan daripada rizab syarikat itu, dana terbabit merupakan ganjaran untuk diberikan kepada pekerja paling lama berkhidmat dan setia kepada syarikat.

"Sejak tahun 1986, syarikat itu telah membayar lebih daripada RM15.16 juta bagi menampung faedah persaraan, biasiswa dan sumbangan amal lain , satu pencapaian yang saya berani katakan tidak dapat ditandingi oleh mana-mana syarikat perladangan lain di Malaysia hari ini," katanya.

Selain itu, Bek-Nielsen berkata, sebanyak RM429,306 disumbangkan sebagai subsidi untuk menampung kos pengangkutan anak-anak pekerja dari ladang syarikat itu ke sekolah masing-masing bagi tempoh dua tahun iaitu pada 2014 dan tahun lepas.

"Dalam setiap organisasi yang berjaya, pekerja mewakili aset terbesar organisasi.

"Tidak mungkin orang atasan boleh kukuh jika tiada sokongan dari pihak bawahan seperti sistem piramid. Kita perlu mengakuinya," Kita tahu ini, "katanya sambil mengucapkan terima kasih kepada mereka setia kepada syarikat itu.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Datuk M Ketua Geng 24 - Polis

Artikel Berkaitan

Artikel Lain