Presiden PBS Mahu Bersara Selepas PRU14

KOTA KINABALU: Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS), Tan Sri Joseph Pairin Kitingan akan memimpin parti itu pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) tetapi tidak akan mempertahankan kedudukan beliau di Tambunan dan Keningau.

Pengasas parti itu yang merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tambunan dan anggota Parlimen Keningau berkata, berdasarkan Mesyuarat Agung Tahunan (AGM) PBS yang diadakan Selasa, beliau mahu bersara, tetapi PBS akan melakukan perubahan pucuk kepimpinan selepas PRU14.

Pairin, 74, memberi bayangan bahawa pelan peralihan itu merupakan penyerahan sepenuhnya kuasa pengundian parti kepada Timbalan Presiden, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili yang memangku tugas sebagai Presiden PBS sejak Julai lalu.

"Parti lain berkata, mereka akan mengadakan pemilihan selepas pilihan raya dan kita akan melakukan perkara sama," kata Pairin yang mengetuai PBS sejak parti itu ditubuhkan 31 tahun yang lalu.

Pairin berkata kepada media selepas AGM parti itu bermula dan beliau menyatakan  bahawa parti sudah memulakan persediaan untuk peralihan pucuk pimpinan.

"Beliau (Ongkili) memikul tanggungjawab yang berat dan saya yakin dengan kemampuan beliau," kata Pairin yang merupakan Timbalan Ketua Menteri dan Menteri Pembangunan Infrastruktur Negeri.

Beliau berkata, Dr Ongkili layak untuk mengisi kekosongan jawatan tertinggi PBS itu sejak beliau menjadi Timbalan Presiden kira-kira 20 tahun lalu.

Pada Julai lalu, Majlis Agung PBS meluluskan keputusan Pairin untuk bersara daripada parti dan pelantikan Ongkili sebagai pengganti.

Difahamkan ketika itu, Pairin akan memberi laluan kepada Ongkili pada kongres yang berlangsung kali ini tetapi beliau meneruskan tugasnya sehingga pilihan raya umum.

Terdahulu, Pairin memaklumkan kepada semua 700 pemimpin dan wakil PBS bahawa pelan peralihan kuasa merupakan penyerahan sepenuhnya tugasan kepimpinan.


Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain