Pertikaian Puak Temiar-Kerajaan Kelantan Dijangka Berpanjangan

KOTA BHARU: Pertikaian antara penduduk orang asli dan kerajaan Kelantan berhubung aktiviti pembalakan di Gua Musang tidak menunjukkan sebarang petanda konflik itu akan reda dalam masa terdekat.

Kira-kira 200 orang asli dari puak Temiar mahu meneruskan sekatan antara Pos Simpor dan Pos God sejak mereka membina penghadang pada September lalu.

Pengerusi Parti Sosialis Malaysia cawangan Kelantan, Khairul Nizam Abdul Ghani berkata, sejak perbalahan itu berlaku, kerajaan Kelantan tidak mengadakan sebarang pertemuan dengan orang asli bagi mencari jalan penyelesaian.

"Masalah ini bukan baharu. Orang asli telah mengemukakan aduan bagi tempoh 26 tahun dan mereka semakin hilang sabar.

"Mereka kini sanggup melakukan apa sahaja tindakan bagi melindungi hak mereka.

"Kerajaan negeri bersikap sombong kerana melayan orang asli sedemikian rupa," katanya selepas menyerahkan satu lagi memorandum kepada kerajaan negeri di Kota Darul Naim pada Jumaat.

Memorandum itu diterima oleh Setiausaha Politik Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob, Wan Roslan Wan Hamat di pintu masuk kompleks kerajaan pada waktu tengah hari.

Memorandum yang disokong oleh 25 persatuan alam sekitar dan pertubuhan buka kerajaan, antaranya menuntut kerajaan negeri membatalkan permit dan menghentikan aktiviti pembalakan di dua kawasan seluas 239 hektar dan 404 hektar di kawasan hutan simpan Balah.

Syarikat konsesi Kelantan Timber Complex Sdn Bhd (KPK) telah diberikan permit untuk melakukan aktiviti pembalakan di kawasan tersebut.

Susulan sekatan oleh puak Temiar, Jabatan Perhutanan negeri mengeluarkan arahan kepada syarikat itu untuk menghentikan aktiviti pembalakan pada 3 Oktober lalu.

Kemudian sekali lagi arahan sama diberikan pada 11 Oktober dengan larangan pihak yang tiada permit tidak boleh memasuki kawasan hutan simpan tersebut.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain