Letak OKU Dalam Ruang Berpagar Bukan SOP Kementerian - Rohani - Semasa | mStar

Letak OKU Dalam Ruang Berpagar Bukan SOP Kementerian - Rohani

Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datin Paduka Chew Mei Fun melihat sendiri kompartmen berpagar yang menempatkan OKU ketika mengadakan lawatan di Rumah Kebajikan Kanak-Kanak Cacat (RKKC) Batu Gajah, Selaa.

KUALA LUMPUR: Tindakan meletakkan orang kurang upaya (OKU) di dalam kompartmen berpagar bukan prosedur operasi standard (SOP) Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Menteri berkenaan Datuk Seri Rohani Abdul Karim berkata tindakan seperti itu tidak patut dilakukan meskipun demi keselamatan penghuni.

"Kaunseling dan rawatan penjagaan khas perlu dibuat, bukan terus kurung dia, kalau mereka rasa tak mampu mengendalikan kes-kes keganasan, hantar sahaja ke PDK (Program Pemulihan Dalam Komuniti) terdekat supaya kita boleh didik mereka," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini, Selasa.

Beliau mengulas tindakan pengurusan Rumah Kebajikan Kanak-Kanak Cacat Perak (RKKC) Batu Gajah, Perak yang dilapor meletakkan penghuninya yang menghidap penyakit mental kronik di dalam kompartmen seumpama itu.

Semalam, Pengerusi RKKC R. Sivalingam menjelaskan pihaknya meletakkan 10 OKU yang mempunyai masalah mental kronik di dalam kompartmen berkenaan hanya pada waktu malam dan semasa mandi bagi tujuan keselamatan.

Rohani berkata beliau memandang serius perkara itu dan sedang menunggu laporan akhir siasatan daripada pegawainya sebelum memutuskan tindakan lanjut.

Sementara itu, Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr S. Subramaniam berkata kementeriannya sedia menghulurkan bantuan dari segi pemeriksaan dan rawatan kesihatan bagi penghuni rumah kebajikan itu, sekiranya diperlukan.-- Bernama

OKU , SOP , Rohani Abdul Karim , Batu Gajah

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Hotel di Makkah hangus dijilat api