Malaysia Perlukan Naratif Baharu Tangani Masalah Ekonomi

Abdul Rahman (dua, kiri) menyampaikan Anugerah Sepanjang Hayat (Lifetime Achievement Award) kepada Presiden dan Ketua Eksekutif Kumpulan PNB, Tan Sri Hamad Kama Piah Che Othman (tiga, kiri) pada majlis Malam Anugerah Dialog Antarabangsa Pangkor 2016 di Pusat Konvensyen Amanjaya. -fotoBERNAMA

IPOH: Malaysia memerlukan naratif baharu mengenai pembangunan bagi benar-benar menangani pelbagai kelemahan ekonomi hari ini yang terlalu bergantung kepada keluaran dalam negara kasar (KDNK) bagi mengukur pertumbuhan, kata Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Abdul Rahman Dahlan.

Beliau berkata, ketika rakyat Malaysia berada di landasan untuk menyertai barisan negara berpendapatan tinggi menjelang 2020, pelbagai isu asas seperti kos sara hidup yang tinggi, paras pendapatan yang tidak berkembang serta lonjakan harga rumah terus melanda pelbagai segmen penduduk.

"Sebagai menteri yang bertanggungjawab kepada Unit Perancang Ekonomi, saya kadang-kala bertanya adakah KDNK yang kukuh dapat menangani isu-isu yang disebutkan itu secukupnya.

"Jawapan saya ialah ia tidak semestinya begitu. Saya berharap ramai bersependapat dengan saya," katanya ketika berucap pada Malam Gala Dialog Pembangunan Antarabangsa Pangkor (Dialog Pangkor) 2016 di sini, Isnin malam.

Acara tiga hari yang bermula hari ini akan meneroka cabaran serta apa yang diperlukan untuk membina masyarakat berdaya tahan serta hubungan dengan masa depan yang terangkum dan mampan.

Abdul Rahman berkata, dalam usaha mencari pendekatan baharu, beliau sering menasihatkan rakan sekerja dan rakan sejawat untuk melihat merentasi sempadan mereka.

"Di Bhutan, contohnya, kerajaan mengukur kemakmuran bukan melalui KDNK, tetap melalui ukuran dikenali sebagai Kebahagiaan Negara Kasar.

"Begitu juga, Pertubuhan Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan (OECD) telah mula menggunakan Indeks Kehidupan Lebih Baik bagi mengukur kesejahteraan rakyat dan kemajuan masyarakat," katanya.

Menteri itu berkata, selain mendapatkan pendekatan baharu yang membantu kerajaan mengukur dan memahami pertumbuhan ekonomi dan cabaran masa depan, pihak berkuasa perlu mempunyai penyelesaian yang boleh dilaksana dan pragmatik kepada semua masalah.

Penyelesaian terbabit perlu merangkumi organisasi dan tadbir urus masyarakat yang lebih baik serta pengagihan sumber serta kekayaan negara yang lebih adil, katanya.

Mengulas mengenai Dialog Pangkor, Abdul Rahman berkata, ia adalah platform yang menyatukan minda terbaik dunia yang menghasilkan idea dan penyelesaian terbaik bagi memenuhi cabaran semasa dan akan datang.

"Kita akan membuatkan generasi masa depan bangga untuk mewarisi tanggungjawab itu daripada kita. Dan saya percaya sepenuh hati yang secara bersama kita boleh membuatkan banyak perkara hebat berlaku," katanya.

Semasa Majlis Makan Malam itu, pemenang Hadiah Keamanan Nobel, Muhammad Yunus dari Bangladesh dan Presiden dan Ketua Eksekutif Kumpulan Permodalan Nasional Bhd, Tan Sri Hamad Kama Piah Che Othman diberikan Anugerah Dialog Pangkor 2016 iaitu 'Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat' atas sumbangan mereka kepada masyarakat.

Abdul Rahman Dahlan

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Najib Ajak Rakyat Sumbang Idea Bajet 2017

Klik

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Artikel Lain