PDRM Hantar Pulang 150 Kereta Curi Malaysia Dari Thailand Tahun Lepas

- Gambar hiasan
BANGKOK: Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah menghantar pulang kira-kira 150 kereta curi milik rakyat Malaysia yang ditemui semula di Thailand pada tahun lepas.

Pegawai Perhubungan PDRM Kedutaan Malaysia di Thailand ACP Fauzi Khan Ismail berkata kesemua kereta itu menjadi mangsa sindiket curi kereta yang terlibat dalam jenayah rentas sempadan.

"Kereta yang dihantar pulang itu terdiri daripada kereta mewah seperti Mercedes Benz, BMW, Audi, Toyota, Honda dan pelbagai kereta mewah yang lain," katanya kepada Bernama selepas majlis penyerahan kereta curi Malaysia oleh Jabatan Kastam Thailand di ibu pejabat jabatan itu hari ini.

Majlis hari ini menyaksikan Ketua Pengarah Jabatan Kastam Thailand Kulit Sombatsri menyerahkan secara rasmi dua kereta curi Malaysia yang ditemui di negara itu kepada Duta Malaysia ke Thailand Datuk Nazirah Hussain.

Selepas penyerahan itu, kedua-dua kereta curi itu, Toyota Estima dan Honda Accord akan dihantar pulang ke Malaysia.

Menurut Fauzi Khan, pihaknya akan berusaha menghantar pulang lebih banyak kereta curi Malaysia yang ditemui di Thailand pada tahun ini dengan kerjasama pihak berkuasa negara itu.

PDRM katanya, perlu mematuhi segala peraturan dan undang-undang Thailand sebelum kereta curi Malaysia itu dapat dihantar pulang.

"Kita telah meminta 40 (kereta curi Malaysia) tetapi disebabkan prosedur perundangan, kita hanya dapat dua kereta secara rasmi hari ini manakala 18 kereta lain masih dalam proses lagi," katanya.

Menurutnya, kes melibatkan 18 kereta mewah itu berlaku pada 2014 di mana ia dicuri dan dibawa masuk ke Thailand menerusi pelabuhan Laem Chabang menggunakan kapal kontena dari Singapura.

Beliau juga difahamkan, Jabatan Kastam Thailand akan melelong sebanyak 337 kereta hari ini dengan 80 daripada kenderaan itu merupakan kereta curi Malaysia.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain