Hubungan PKR Dan DAP Masih Baik - Rashid - Semasa | mStar

Hubungan PKR Dan DAP Masih Baik - Rashid

Datuk Rashid Hasnon
GEORGE TOWN: Naib Pengerusi PKR Negeri (I) Datuk Rashid Hasnon menafikan parti itu mempunyai kelebihan dalam Pakatan Harapan yang terdiri daripada DAP, PKR dan Parti Amanah Negara (Amanah) berikutan pembatalan pilihan raya negeri secara mengejut.

Beliau mengulas kenyataan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Pulau Pinang Teng Chang Yeow bahawa DAP telah membatalkan pilihan raya itu kerana mereka takut kepada PKR walaupun mempunyai kelebihan dalam beberapa kerusi negeri.

PKR hanya mempunyai 10 kerusi di Dewan Undangan Negeri berbanding DAP 19 dan PAS satu.

"Kami membuat keputusan itu secara bersama dan saya hormati dan berterima kasih kepada Ketua Menteri Lim Guan Eng kerana mendengar apa yang hendak dikatakan PKR berhubung pandangan mereka tentang pilihan raya mengejut itu," katanya kepada pemberita di sini Khamis.

Rashid juga berkata walaupun PKR tidak bersetuju dengan idea mengadakan pilihan raya mengejut itu dan kini dibatalkan, pentadbiran negeri masih berfungsi seperti biasa.

Idea mengadakan pilihan raya mengejut itu dibuat selepas Lim didakwa di mahkamah atas dua pertuduhan rasuah. Bagaimanapun, idea itu dibatalkan pada 31 Julai selepas tidak mendapat sokongan PKR.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain