Kumpulan Pelajar Umum Perhimpunan #TangkapMalaysianOfficial1 - Semasa | mStar

Kumpulan Pelajar Umum Perhimpunan #TangkapMalaysianOfficial1

PETALING JAYA: Satu gabungan kumpulan pelajar telah mengumumkan perhimpunan #TangkapMalaysianOfficial1 di Kuala Lumpur pada 27 Ogos ini.

Mereka menyasarkan perhimpunan itu bakal dihadiri oleh 10,000 orang di mana ia dibuat bertujuan memberi tekanan kepada pihak berkuasa menangkap dan mendakwa 'MalaysianOfficial1' yang telah dinamakan dalam saman sivil Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat baru-baru ini yang dikatakan mempunyai kaitan dengan 1Malaysia Development Berhad (1MDB ).

Jurucakap kumpulan itu, Anis Syafiqah Md Yusof pada sidang akhbar berkata, perhimpunan itu terbuka kepada sesiapa sahaja tanpa mengira latar belakang atau ideologi politik.

"Isu 1MDB tidak lagi menjadi isu dalam negara ini, tetapi telah menjadi berita besar di seluruh dunia. Anak muda tidak lagi boleh menerima apabila negara menjadi bahan ketawa masyarakat antarabangsa," katanya.

Anis berkata, mereka masih belum memohon permit polis untuk mengadakan perhimpunan itu tetapi akan melakukannya tidak lama lagi.

DOJ Amerika Syarikat, bulan lalu telah memfailkan tindakan undang-undang untuk menyita berpuluh-puluh hartanah berkaitan 1MDB, dengan mendakwa bahawa lebih $3.5 bilion (RM14 bilion) telah disalahgunakan daripada institusi itu.

Tindakan undang-undang itu yang difailkan di Los Angeles, dibuat untuk merampas aset yang terlibat dalam dan dikesan mempunyai konspirasi antarabangsa untuk melakukan penyelewengan wang daripada 1MDB.

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain