KPN Beri Jaminan Langkah Berjaga-Jaga Diambil - Semasa | mStar

KPN Beri Jaminan Langkah Berjaga-Jaga Diambil

PUTRAJAYA: Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar memberi jaminan pihak keselamatan mengambil langkah berjaga-jaga dalam menghadapi sebarang serangan atau ancaman militan Daesh dan pengganas di Malaysia.

Namun, katanya, masyarakat juga perlu menyedari tentang ancaman yang boleh dibawa kumpulan militan serta bekerjasama dengan pihak keselamatan melaporkan sebarang bentuk kegiatan Daesh di kawasan masing-masing.

Katanya insiden seperti serangan di Lapangan Terbang Ataturk, Istanbul,Turki mungkin boleh berlaku di negara ini namun ia boleh dihindari sekiranya masyarakat mengambil langkah berhati-hati.

"Bagi pihak masyarakat, kita harap agar segera melaporkan sebarang perbuatan yang boleh disyaki kepada polis supaya tindakan dapat diambil bagi mengelak perkara buruk daripada berlaku," katanya mengulas serangan di Lapangan Terbang Ataturk yang meragut 41 nyawa dan mecederakan beratus-beratus yang lain.

Ketika ditemui pemberita pada Majlis Jalinan Ramadan Pergerakan Wanita Umno pada Khamis, Khalid berkata usaha polis untuk menemu bual pedofil warga Britain Richard Huckle secara bersemuka belum dapat dilaksanakan dalam masa terdekat kerana kekangan sistem perundangan.

Khalid berkata walaupun permohonan telah dibuat untuk berjumpa dan menemubual Huckle di penjara, pihaknya dimaklumkan ia akan memakan masa kerana perlu melalui sistem perundangan bersama yang membabitkan kementerian luar danpeguam negara kedua-dua negara.

Pedofil warga Britain itu dihukum penjara seumur hidup oleh sebuah mahkamahdi London pada 7 Jun lepas kerana melakukan pencabulan seksual ke atas 23 kanak-kanak di Malaysia serta bayi dan kanak-kanak di Kemboja dalam tempohhampir satu dekad. 

Sebanyak 91 pertuduhan dikenakan terhadapnya dan kebanyakan mangsanya adalah daripada golongan miskin di Kuala Lumpur. 

Mengenai jumlah anggota polis yang akan bertugas sepanjang Aidilfitri, Khalid berkata ia adalah mencukupi kerana hanya 10 peratus daripada keseluruhan anggota dan pegawai dibenarkan bercuti, manakala bagi pasukan trafik tiada cuti diberikan sehingga Op Selamat yang bermula Selasa lalu tamat pada 13 Julai.-Bernama

Khalid Abu Bakar

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain