Difteria: Tiada Rakan Mangsa Alami Gejala Serupa - Semasa | mStar

Difteria: Tiada Rakan Mangsa Alami Gejala Serupa

Dr Noor Hisham

PUTRAJAYA: Tiada rakan sekolah dan rakan sepermainan kanak-kanak perempuan berusia tujuh tahun dari Ujong Pasir, Melaka, yang meninggal dunia akibat jangkitan difteria, mengalami gejala serupa setakat ini. 

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata tindakan kawalan masih dijalankan di rumah mangsa, tadika, sekolah dan kawasan kejiranan bagi mengesan kontak (hubungan) rapatnya di Melaka dan kes difteria yang dilaporkan di Kuala Muda, Kedah.

"Kesemua kontak rapat (35 kontak di Melaka dan lapan di Kedah) telah dikenal pasti, dan mereka yang bersimptom telah dirujuk ke hospital untuk pemeriksaan.

"Sampel klinikal daripada kesemua kontak rapat telah diambil untuk ujian dimana sampel bagi sembilan kontak di Melaka telah disahkan negatif, manakala yang lain masih menunggu keputusan," katanya dalam kenyataan di sini, Khamis.

Beliau berkata kesemua anggota keluarga dan kontak rapat pesakit jugadiberikan rawatan profilaksis antibiotik dan status kesihatan mereka dipantau rapi oleh petugas kesihatan.

Dr Noor Hisham berkata pendidikan kesihatan berkaitan difteria serta carakawalan dan pencegahan turut diberikan selain memberikan suntikan kepada kanak-kanak yang tercicir imunisasi.

"Sehingga kini, terdapat dua kes kematian disyaki akibat jangkitan itu dengan masing-masing satu kematian di Melaka pada Sabtulepas dan di Kedah semalam," katanya. 

Menurutnya kedua-dua kes kematian itu menunjukkan mangsa tidak menerima imunisasi difteria yang lengkap, dan mereka meninggal dunia kerana komplikasi jangkitan.

Selain itu, dua lagi mangsa yang disahkan difteria di Melaka dan tujuhmangsa disyaki difteria di Kedah sedang dirawat di hospital. Difteria adalah penyakit yang disebabkan oleh bakteria Corynebacteriumdiphteriae, yang tersebar melalui titisan cecair pernafasan.

Dr Noor Hisham berkata bakteria itu menjangkiti tekak (tonsil dan farinks)dan menghasilkan toksin yang menyebabkan keradangan di sekitar tekak dan bengkak leher yang boleh menyebabkan pesakit sukar bernafas.   

"Toksin ini juga boleh menyerap ke dalam darah, melumpuhkan saraf dan menyebabkan keradangan jantung (miokarditis) yang menyebabkan kematian.

Jangkitan difteria mempunyai kadar kematian yang tinggi, iaitu antara 25 ke 50 peratus," katanya. Vaksin difteria terkandung dalam vaksin lima serangkai, DTaPIPV//Hib(Difteria, Pertusis, Tetanus, Polio dan Haemophilus influenzae type b) yang diberikan pada usia dua, tiga, lima dan 18 bulan. 

Beliau berkata liputan imunisasi yang melebihi 95 peratus dalam komuniti akan memberi imuniti kelompok dan melindungi kanak-kanak daripada dijangkiti bakteria itu. 

"Kanak-kanak yang telah menerima imunisasi lengkap hanya mengalamigejala ringan apabila dijangkiti dan terlindung daripada komplikasi," katanya. -Bernama

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain