Nisbah Jururawat Dan Penduduk Malaysia Kini 1:297 - Semasa | mStar

Nisbah Jururawat Dan Penduduk Malaysia Kini 1:297

subramaniam
Datuk Seri Dr S. Subramaniam
PUTRAJAYA: Malaysia kini mempunyai nisbah seorang jururawat bagi 297 penduduk dan jumlah itu hampir mencapai nisbah dicadangkan Pertubuhan Kesihatan Dunia iaitu seorang jururawat bagi 200 penduduk, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr S. Subramaniam.

Beliau berkata matlamat kerajaan pada masa ini ialah menjadikan kesemua jururawat di negara ini berkelulusan ijazah pada masa akan datang.

"Untuk mencapai tahap itu pelbagai jenis perubahan perlu dibuat dalam sistem yang ada sekarang," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Dr Subramaniam berkata pada masa ini terdapat 89,000 jururawat dalam perkhidmatan kesihatan awam dan daripada jumlah tersebut, 652 jururawat  berkelulusan ijazah manakala selebihnya berkelulusan diploma.

Di sektor swasta terdapat 38,000 jururawat, katanya.

Dr Subramaniam berkata kerajaan juga ingin memastikan jururawat di negara ini dilatih dalam bidang gaya hidup supaya mereka boleh memainkan peranan sebagai kaunselor tentang makanan dan penjagaan kesihatan.

"Langkah ini secara tidak langsung dapat mengawal peningkatan penyakit akibat gaya hidup dalam kalangan masyarakat Malaysia," katanya.

Memandangkan peranan jururawat sangat mustahak dalam perkhidmatan kesihatan awam negara, katanya, golongan jururawat turut digalakkan memiliki pengkhususan  tertentu seperti dalam bidang kardiologi dan sebagainya.

Sambutan Hari Jururawat peringkat kebangsaan akan diadakan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya esok bersempena Hari Jururawat Antarabangsa yang disambut setiap tahun pada 12 Mei, katanya.

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.