Pemberi Maklumat Tidak Kebal OSA - Semasa | mStar

Pemberi Maklumat Tidak Kebal OSA

Syahredzan Johan

KUALA LUMPUR: Akta Perlindungan Pemberi Maklumat 2010 tidak dapat melindungi pemberi maklumat sekiranya mendedahkan maklumat yang dirahsiakan mengikut Akta Rahsia Rasmi (OSA), kata seorang peguam.

Pengerusi Jawatankuasa Peguam-Peguam Muda Nasional Majlis Peguam Malaysia, Syahredzan Johan berkata Seksyen 6 akta itu tidak menyebut pemberi maklumat dilindungi daripada OSA atau mana-mana undang-undang lain.

Ini merupakan satu kelemahan dan akan memberi kesan kepada pemberi maklumat, terutama dalam kalangan penjawat awam yang mahu melaporkan salah laku dalam pentadbiran kerajaan, katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis sesi soal jawab 'Breakfast Talk' bertajuk 'Pemberi Maklumat Wajib Dilindungi' anjuran Institut Integriti Malaysia (IIM) di sini, Khamis.

Turut serta dalam sesi tersebut Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif IIM Dr Anis Yusal Yusoff, Pegawai Petunjuk Prestasi Utama (KPI) kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Paul Low, Shuhairoz Mohamed Shukeri dan Ketua Penolong Pengarah Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang Jabatan Perdana Menteri (JPM) Akhzailina Md Akhir.

"Ini bermakna pemberi maklumat tidak layak menerima perlindungan untuk sebarang pendedahan mengenai dokumen yang diklasifikasi sebagai OSA. Pemberi maklumat hanya boleh mendedahkan maklumat yang tidak dirahsiakan di bawah OSA atau mana-mana undang-undang lain," kata Syahredzan.

Sementara itu, Shuhairoz pula berkata pemberi maklumat tidak perlu mendedahkan dokumen yang dirahsiakan di bawah OSA atau tertakluk kepada mana-mana undang-undang yang lain tetapi hanya perlu melaporkannya kepada pihak berwajib berhubung sebarang salah laku oleh majikan atau pegawai atasan mereka.

"Bagaimanapun, pemberi maklumat tidak boleh membawa fail atau dokumen itu kerana hanya agensi penguat kuasa yang dilantik sahaja akan melakukannya," katanya.

Sementara itu, Akhzailina berkata sejak 2010 hingga 2015, sebanyak 55,287 aduan daripada pemberi maklumat di bawah Akta Perlindungan Pemberi Maklumat telah diterima, dan daripada jumlah itu 12,527 aduan diterima pada tahun lepas.

"Pendedahan maklumat itu membabitkan pelbagai salah laku penjawat awam dan kakitangan swasta, dan sehingga kini hanya 396 pemberi maklumat layak diberi perlindungan di bawah akta berkenaan," katanya.

Beliau berkata aduan-aduan lain tidak boleh diterima atas pelbagai sebab, antaranya pernyataan palsu, keraguan terhadap sumber dan maklumat yang dikategorikan sebagai 'remeh-temeh' serta pemberi maklumat tidak mematuhi semua syarat mengikut akta itu," katanya.

OSA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

Artikel Lain