Pilihan Raya Umum 'Deklarasi Rakyat' Yang Sebenar - Mubarak

Abdul Aziz Rahman

MELAKA: Pilihan raya umum (PRU) merupakan 'deklarasi rakyat' yang sebenar dalam sistem demokrasi dan bukannya 'memungut' tandatangan demi mendapatkan sokongan menjatuhkan pemimpin negara, kata Presiden Majlis Bekas Wakil Rakyat Malaysia (Mubarak) Tan Sri Abdul Aziz Rahman.

Beliau berkata PRU merupakan deklarasi daripada rakyat yang dilaksanakan dalam bentuk undi bagi memilih mereka yang akan menjadi pemimpin negara dan cara itu berkesan dalam sistem demokrasi negara ini sejak sekian lama.

"Setiap PRU adalah deklarasi rakyat yang sebenarnya. Rakyat pangkah dan undi siapakah yang akan jadi wakil mereka dan (parti) yang menang majoriti akan menjadi kerajaan," katanya kepada pemberita selepas Majlis Malam Pemantapan Mutiara Mubarak 4 di sini Ahad malam.

Majlis tersebut turut dihadiri bekas Ketua Menteri Melaka Tan Sri Dr Abdul Rahim Tamby Chik dan pemangku Yang Dipertua Mubarak Melaka Datuk Nazari Adzim.

Terdahulu Abdul Rahim dipilih sebagai Tokoh Mubarak Melaka 2016.

Sementara itu, Abdul Rahim berkata masyarakat digesa supaya tidak terpengaruh dengan berita atau maklumat yang dikaitan dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam usaha menjatuhkan beliau seperti yang paparkan akhbar atau media dari luar kerana kesahihan tersebut boleh diragui dan dipertikaikan.

Sebaliknya beliau berkata masyarakat perlu fokus untuk melihat negara mencapai Wawasan 2020 dan menjadi sebuah negara berpendapatan tinggi serta mereka berpeluang menikmati pelbagai kemakmuran termasuk peluang pekerjaan yang lebih baik melalui pelaburan negara yang meningkat.-- Bernama 


Klik

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain