Keputusan Sama Ada Sekolah Ditutup Susulan Cuaca Panas Melampau Esok - Semasa | mStar

Keputusan Sama Ada Sekolah Ditutup Susulan Cuaca Panas Melampau Esok

KOTA BARU:Kementerian Pendidikan akan membuat keputusan esok sama ada sekolah di kawasan tertentu akan ditutup atau tidak akibat cuaca panas melampau, kata Menterinya Datuk Seri Mahdzir Khalid.

Beliau berkata kementeriannya sedang memantau keadaan suhu panas melampau itu dan semalam pihaknya mendapati di Kedah dan Perlis suhu mencapai 39.2 darjah Celsius.

"Hari ini kita akan tengok keadaan suhu di Kedah dan Perlis macam mana dan esok kita akan buat keputusan sama ada sekolah di kawasan tertentu yang perlu ditutup sekiranya suhu terus meningkat melebihi 39 darjah Celsius dan tiada tanda ia menurun," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis bersama pengetua dan guru besar sekolah negeri Kelantan di sini, Ahad.

Mahdzir berkata sebuah jawatankuasa khas peringkat kementeriannya yang dipengerusikan Ketua Pengarah Pelajaran Datuk Seri Dr Khair Mohamad Yusof akan mengkaji dan membuat keputusan berhubung penutupan sekolah itu.

Beliau berkata kementeriannya juga mendapat maklumat dari semasa ke semasa mengenai perkembangan suhu panas melampau itu dari Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar serta Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi.

Beliau berkata pihaknya telah mengeluarkan arahan supaya semua aktiviti di luar bilik darjah dihentikan berikutan cuaca panas melampau itu.

Malaysia kini mengalami cuaca panas dan kering yang disebabkan oleh fenomena El Nino dan Jabatan Meteorologi Malaysia meramalkan keadaan itu hanya akan berakhir pada Mei atau Jun, dengan suhu dijangka paling panas hari ini kerana fenomena ekuinoks.

Ditanya perkembangan penyelesaian masalah guru yang berjauhan dengan pasangan masing-masing, Mahdzir berkata pihaknya menangani masalah itu secara berperingkat iaitu pada tahun lepas pihaknya telah menyelesaikan masalah membabitkan 2,000 guru manakala sehingga bulan ini seramai 560 guru.

Beliau berkata pihaknya telah menerima 7,000 permohonan pertukaran daripada guru yang ingin tinggal berdekatan dengan pasangan masing-masing.

Mengenai calon peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) 2016 bagi penggal 2 bermula Mei ini dan ujian Malaysian University English Test (MUET) sesi Julai ini dilarang memakai atau membawa masuk jam tangan ke dewan peperiksaan, Mahdzir berkata beliau akan mendapatkan laporan berhubung perkara itu daripada Ketua Eksekutif Majlis Peperiksaan Malaysia Dr Jamil Adimin.

Semalam, Dr Jamil dilaporkan berkata larangan membawa atau memakai jam tangan ke dewan dan semasa menduduki peperiksaan bertujuan mencegah kes salah laku dalam kalangan calon.-- Bernama


Mahdzir Khalid , Celsius , STPM , MUET

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain