BNM Sudah Kemuka Cadangan Mengenai Pengganti Zeti - Semasa | mStar

BNM Sudah Kemuka Cadangan Mengenai Pengganti Zeti

Zeti Akhtar Aziz.

KUALA LUMPUR: Lembaga Pengarah Bank Negara Malaysia (BNM) telah mengemukakan cadangan mengenai bakal pengganti Gabenor Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz.

"Kami telah membuat cadangan dan kerajaan akan membuat keputusan dan menyerahkan nama kepada Yang di-Pertuan Agong.

"Minta bersabar. (Ia akan diumumkan) tidak lama lagi," kata Zeti kepada pemberita di majis Forum Global Wharton 2016 di sini, Jumaat.

Beliau berkata demikian ketika ditanya siapakah yang menjadi calon pilihannya di antara Datuk Seri Abdul Wahid Omar, Menteri Di Jabatan Perdana Menteri dan Datuk Muhammad Ibrahim, Timbalan Gabenor ketika ini.

Di samping dua tokoh berkenaan, senarai bakal calon termasuk Duta Malaysia ke Amerika Syarikat, Datuk Dr Awang Adek Hussin, Ketua Setiausaha Perbendaharaan, Tan Sri Mohd Irwan Serigar Abdullah dan Timbalan Gabenor BNM,  Datuk Nor Shamsiah Mohd Yunus.

Zeti juga ditanya sama ada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga Menteri Kewangan berada di Bank Negara pada Khamis.

"Ya, ada satu majlis taklimat, kami berikan taklimat seumpama itu sebelum laporan tahunan. Taklimat itu selama dua jam dan satu setengah jam disampaikan saya sendiri," katanya.

Antara lain, perbincangan berkisar mengenai penilaian, dasar dan bagaimanana Malaysia boleh membina daya tahan untuk masa depan dan bukan sekadar sekarang ini, tambah Zeti. - BERNAMA

BNM , Zeti Aziz

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Artikel Lain