Ujian Histopatologi Ikan Paus Siap Dua Hingga Tiga Minggu

Kakitangan Institut Penyelidikan Perikanan (FRI), Pusat Penyu dan Ekosistem Marin (TUMEC) dan Jabatan Veterinar Johor melakukan bedah siasat ke atas bangkai ikan paus di Jeti Pejabat Perikanan Batu Pahat, Khamis. Paus jantan yang berukuran 12 meter panjang dan seberat 15 tan itu ditemui mati di muara Sungai Sarang Buaya, Semerah. -fotoBERNAMA
BATU PAHAT: Ujian histopatologi terhadap bangkai ikan paus bagi mengesan sebarang penyakit dalaman akan mengambil masa lebih kurang dua hingga tiga minggu.

Pengarah Perikanan negeri Munir Mohd Nawi berkata ujian terhadap tisu ikan paus itu akan dilaksanakan di dalam makmal bagi mengenal pasti sebarang penyakit dalaman yang mungkin dialami oleh ikan paus terbabit.

Beliau berkata bedah siasat hari ini hanya melibatkan bedah siasat secara fizikal dan luaran sahaja.

"Kalau sebelum ni mungkin ada yang mengaitkan punca kematian mengenai emosi, kami khuatir paus ini yang menghampiri perairan untuk mencari sumber makanan mungkin memakan sesuatu yang bukan makanannya," kata beliau ketika ditemui pemberita di pejabat Perikanan daerah Batu Pahat di sini Khamis.

Beliau berkata seramai lima pegawai dari Institut Penyelidikan Perikanan (FRI), Rantau Abang, Terengganu dan Jabatan Veterinar Johor terlibat dalam bedah siasat ikan paus di jeti pejabat daerah hari ini.

"Bangkai ikan paus ini kami akan bedah siasat dan seterusnya ambil rangka dan tulangnya untuk kami simpan di galeri sementara di Kompleks Perikanan jabatan di Tampoi," kata Munir.

Katanya galeri sementara itu bukan sahaja menempatkan rangka ikan paus sekali gus boleh menjadi platform untuk memberi penerangan kepada orang awam mengenai spesies marin terancam.

Usaha itu adalah sebahagian daripada rancangan jabatan itu untuk mewujudkan galeri tetap yang dapat mengumpulkan segala spesies marin terancam lain terutamanya yang menghuni perairan Johor.

"Kami juga mahu memberi penerangan kepada orang awam terutamanya nelayan mengenai spesies terancam terutamanya cara menghadapi situasi sekiranya haiwan marin terdampar di perairan kita," kata beliau.

Menurutnya, terdapat 15 spesies ikan paus dikesan berada di perairan Malaysia.

Ikan paus yang ditemukan mati di muara Sungai Sarang Buaya, Semerah dekat Batu Pahat pada petang 9 Februari itu merupakan paus jantan dewasa daripada spesies Sei atau nama saintifiknya Balaenoptera Borealis.

Ikan yang dianggarkan berusia 15 tahun itu, mula dikesan di Pantai Rambah sehari sebelum itu, sebelum ia dikesan kira-kira sejauh 90 batu nautika dari Pontian.

Kematian paus daripada spesies tersebut merupakan kali keempat di negara ini dalam tempoh 10 tahun iaitu di Pulau Carey di Selangor, Pantai Nenasi di Pahang, Banting di Selangor sebelum di Sungai Sarang Buaya, semalam.

Klik

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain