Melaka Cadang Wujud Enakmen Khas Untuk Individu Mengaku Sultan, Waris Sultan

Datuk Seri Idris Haron
MELAKA: Kerajaan negeri Melaka bercadang mewujudkan enakmen khas bagi membolehkan tindakan keras termasuk penjara dan denda diambil terhadap individu yang mengakui sebagai Sultan Melaka dan waris Sultan Melaka.

Ketua Menteri Datuk Seri Idris Haron berkata kerajaan negeri akan berbincang secara terperinci bagaimana untuk memperkenalkan enakmen khas itu pada persidangan dewan undangan negeri akan datang.

"Saya kira enakmen itu nanti akan melindungi pihak kerajaan dan ia boleh diaplikasikan bagi mengambil tindakan dan mengenakan hukuman yang lebih keras kepada mereka yang menuntut sebagai Sultan Melaka dan waris atau segala hal berkaitan dengannya.

"Sebelum ini kita telah adakan perbincangan berkenaan isu ini dan kita akan meneruskan perbincangan untuk mendapatkan fakta-fakta dari pakar sejarah.

"Usul ini akan dibawa oleh Timbalan Exco Pembangunan Belia dan Warisan Negeri Datuk Norpipah Abdol," katanya.

Idris bercakap kepada pemberita selepas merasmikan penutupan Forum Khas Isu Sultan Melaka dan Bonda Ratu di Auditorium Perbadanan Muzium Negeri Melaka (Perzim) di sini, hari ini.

Forum tersebut dianjurkan kerajaan negeri Melaka, Institut Kajian Sejarah dan Patriotisme Malaysia (Iksep), Perbadanan Muzium Melaka (Perzim), Institut Seni Malaysia Melaka (Ismma) dan Kolej Universiti Islam Melaka (KUIM).

Idris berkata kerajaan negeri menerima baik resolusi forum tersebut.

Antara intipati resolusi adalah Kesultanan Melayu Melaka telah berakhir atau tamat pada 24 Ogos 1511, setelah dijajah oleh Portugis dan kemangkatan Sultan Mahmud Shah di Kampar, Riau, pada 1528.

Resolusi itu turut menyokong penuh kerajaan negeri untuk mewujudkan enakmen khas bagi menangani isu individu yang mengakui sebagai Sultan Melaka dan waris Sultan Melaka.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Artikel Lain