Kerajaan Kaji Haramkan Vape - Semasa | mStar

Kerajaan Kaji Haramkan Vape

KUALA LUMPUR: Dewan Rakyat terus hangat dengan isu penggunaan rokok elektronik (vape) apabila terkini Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr. S.Subramaniam berkata ia akan diharamkan.

Katanya, kerajaan sedang berbincang dan mengambil langkah dari segi perundangan untuk mengharamkan vape yang menjadi kaedah alternatif untuk perokok tegar berhenti merokok itu.

“Pelan jangka masa panjang adalah untuk mengharamkan ‘vape’, kita sedang mengerakkan usaha dari segi undang-undang, bagaimana untuk melaksanakannya.

“Kita sedang kaji beberapa langkah bersama kerajaan dan kementerian, kita akan pilih langkah yang paling sesuai," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen, Rabu.

Dr Subramaniam berkata,  kementeriannya masih berbincang dengan pelbagai agensi dan pihak  berkepentingan untuk mendapatkan pandangan mengenai kesan kaedah  merokok ini terhadap kesihatan.

Mengenai pandangan peribadinya berkaitan ‘vape’,  Ahli Parlimen Segamat itu mahu penggunaan rokok elektronik yang kini menjadi fenomena diharamkan serta merta.

“Kalau ikut saya, ia perlu dilaksanakan secepat mungkin. Sebab saya rasa kita perlu hentikan ini sebelum ia menjadi isu besar,” katanya.

Terdahulu, timbalannya Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya dalam Dewan Rakyat memaklumkan bahawa 'vape' gagal menghentikan perokok tegar daripada menghentikan tabiat buruk mereka itu.

Jelasnya, kebanyakan mereka yang berhasrat berhenti merokok pada mulanya berjaya meninggalkan tabiat itu dengan menggunakan vape tetapi berakhir dengan menghisap kedua-duanya, rokok dan vape.

Vape , Rokok Elektronik

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Bersih 3.0: Mahkamah Tolak Rayuan Anwar

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Boo anjing paling comel di dunia mati