Usul Undi Tidak Percaya Baharu Tidak Akan Dibentang Kali Ini - Pandikar - Semasa | mStar

Usul Undi Tidak Percaya Baharu Tidak Akan Dibentang Kali Ini - Pandikar

KUALA LUMPUR: Penyerahan usul undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang baharu tidak akan dibentang pada persidangan Dewan Rakyat kali ini, kata Tan Sri Pandikar Amin Mulia.

"Saya ingin mengingatkan Ahli Parlimen Permatang Pauh, sekiranya beliau ingin mengemukakan usul itu dan jika usul itu memenuhi peraturan mesyuarat 26 dan 27, walaupun ia diterima, hanya akan dibentang pada persidangan akan datang, bukan pada persidangan kali ini," kata Speaker Dewan Rakyat itu.

Pandikar berkata tindakan Ketua Pembangkang Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail (PKR- Permatang Pauh) untuk mengemukakan usul itu perlu dilakukan mengikut Peraturan Mesyuarat yang memerlukan ia dilakukan 14 hari sebelum sidang Parlimen bermula.

Persidangan kali ini bermula pada 19 Oktober dan akan berakhir 3 Disember ini manakala tarikh persidangan pada awal tahun hadapan akan ditentukan kemudian.

Pada Isnin, Ketua Pembangkang Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata Pakatan Harapan bersetuju agar Hee Loy Sian (PKR-PJ Selatan) untuk menarik balik usul undi tidak percaya terhadap Najib.

Katanya, satu usul baharu mengenainya akan dikemukakan oleh beliau.

Namun, Anthony Loke (DAP-Seremban) memberitahu Pandikar bahawa ada keutamaan apabila Datuk Seri Abdul Hadi Awang (PAS-Marang)  mengemukakan rang undang-undang persendirian mengenai hudud semasa sidang Parlimen dan dimasukkan dalam Kertas Perintah.

Pandikar berkata jika itu berlaku, beliau akan meneliti perkara tersebut.

Di lobi Parlimen, Dr Wan Azizah berkata beliau meneruskan rancangan untuk mengemukakan usul undi tidak percaya terhadap perdana menteri yang baharu.

"Saya akan mengadakan pertemuan dengan Speaker berhubung pandangan beliau terhadap tindakan pembangkang untuk mengemukakan usul baharu," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain

Podolski intai peluang bersama JDT