suria

Usul Undi Tidak Percaya Baharu Tidak Akan Dibentang Kali Ini - Pandikar

KUALA LUMPUR: Penyerahan usul undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang baharu tidak akan dibentang pada persidangan Dewan Rakyat kali ini, kata Tan Sri Pandikar Amin Mulia.

"Saya ingin mengingatkan Ahli Parlimen Permatang Pauh, sekiranya beliau ingin mengemukakan usul itu dan jika usul itu memenuhi peraturan mesyuarat 26 dan 27, walaupun ia diterima, hanya akan dibentang pada persidangan akan datang, bukan pada persidangan kali ini," kata Speaker Dewan Rakyat itu.

Pandikar berkata tindakan Ketua Pembangkang Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail (PKR- Permatang Pauh) untuk mengemukakan usul itu perlu dilakukan mengikut Peraturan Mesyuarat yang memerlukan ia dilakukan 14 hari sebelum sidang Parlimen bermula.

Persidangan kali ini bermula pada 19 Oktober dan akan berakhir 3 Disember ini manakala tarikh persidangan pada awal tahun hadapan akan ditentukan kemudian.

Pada Isnin, Ketua Pembangkang Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata Pakatan Harapan bersetuju agar Hee Loy Sian (PKR-PJ Selatan) untuk menarik balik usul undi tidak percaya terhadap Najib.

Katanya, satu usul baharu mengenainya akan dikemukakan oleh beliau.

Namun, Anthony Loke (DAP-Seremban) memberitahu Pandikar bahawa ada keutamaan apabila Datuk Seri Abdul Hadi Awang (PAS-Marang)  mengemukakan rang undang-undang persendirian mengenai hudud semasa sidang Parlimen dan dimasukkan dalam Kertas Perintah.

Pandikar berkata jika itu berlaku, beliau akan meneliti perkara tersebut.

Di lobi Parlimen, Dr Wan Azizah berkata beliau meneruskan rancangan untuk mengemukakan usul undi tidak percaya terhadap perdana menteri yang baharu.

"Saya akan mengadakan pertemuan dengan Speaker berhubung pandangan beliau terhadap tindakan pembangkang untuk mengemukakan usul baharu," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Lain