Permohonan Sijil Halal Industri Pelancongan Meningkat - Semasa | mStar

Permohonan Sijil Halal Industri Pelancongan Meningkat

KUALA TERENGGANU: Tahap kesedaran tentang kepentingan status halal dalam kalangan penggiat industri pelancongan di negara ini kian meningkat, kata Ketua Pengarah Islamic Tourism Center (ITC) Zulkifly Md Said.

Beliau berkata melalui seminar industri halal yang dianjurkan pihaknya sejak tahun lalu, menyaksikan semakin ramai penggiat industri itu yang berminat mendapatkan sijil halal daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Bagi hotel yang memiliki sijil halal untuk dapur utamanya, sehingga kini hanya terdapat lebih 300 buah hotel yang telah memperoleh sijil halal, katanya kepada pemberita selepas pelancaran seminar mengenai sijil halal di sini, Selasa.

Namun bagi tempoh Januari hingga Ogos tahun ini, sebanyak 5,233 permohonan  telah diterima yang menunjukkan peningkatan kesedaran mengenai manfaat sijil halal oleh industri perhotelan di Malaysia, katanya.

Zulkifly berkata sepanjang tahun lalu Jakim menerima sebanyak 8,022 permohonan daripada pihak hotel yang mahu mendapatkan persijilan halal.

Lebih 120 peserta yang terlibat dalam industri pelancongan seperti pemilik dan pengusaha hotel, pemandu pelancong, pengusaha restoran dan pensyarah universiti tempatan menyertai seminar itu.-- Bernama


sijil halal , pelancongan , ITC

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Lebih Artikel