Belia Cina Digalak Sertai TLDM - Pemuda MCA - Semasa | mStar

Belia Cina Digalak Sertai TLDM - Pemuda MCA

KUALA LUMPUR: Belia kaum Cina digesa menyertai Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) bagi meningkatkan peratusan kaum berkenaan dalam pasukan tersebut yang masih rendah pada masa ini.

Ketua Pemuda MCA Choong Sin Woon berkata lebih banyak belia kaum itu perlu menyertai pasukan tersebut, bukan sahaja sebagai sumber pendapatan semata-mata, malah bagi menunjukkan sikap patriotisme untuk bersama-sama menjaga keamanan negara.

Beliau berkata selain masa depan yang cerah, kerjaya itu juga menjanjikan banyak kelebihan antaranya peluang untuk menerokai dunia luar.

"Kekuatan tentera laut pada masa ini sebanyak 15,208 orang dan daripada jumlah itu, hanya 50 orang atau 0.003 peratus terdiri daripada kaum Cina. Jumlah ini sangat rendah, tidak sampai 0.1 peratus.

"Bagi peringkat pegawai pula, daripada 2,338 orang secara keseluruhan, hanya 57 daripadanya masyarakat Cina iaitu 20 peratus," katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Ia bukan sahaja tentang gaji, tetapi satu tanggungjawab membanggakan untuk mempertahankan kedaulatan negara memandangkan Malaysia memiliki pantai yang panjang, kata Choong.

Sementara itu, Pengarah Komunikasi dan Peperangan TLDM, Kapten Chan Peng Cheong berkata TLDM sedang merekrut anggota bagi pangkat Laskar Muda, untuk mereka yang berumur 18 hingga 23 tahun.

Katanya Laskar Muda dengan sekurang-kurangnya kelayakan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bakal menikmati gaji bulanan termasuk elaun berjumlah RM1,752 sebulan.

Beliau yang mula menyertai TLDM pada usia 18 tahun, berkata kerjaya TLDM  tetap menjanjikan pendapatan lumayan.

"Saya sudah 16 tahun berkhidmat dengan TLDM. Saya kini seorang Kapten yang menikmati gaji bulanan sebanyak RM8,700 sebulan. Namun bukan itu yang dikejarkan, tetapi lebih kepada semangat untuk mempertahankan negara," katanya.

Kempen 'Join The Navy, See The World' sedang berjalan di seluruh negara dengan proses pemilihan bermula 12 Ogos lepas di Johor, Melaka, Seremban, Kuala Selangor dan Kuala Lumpur.

Untuk keterangan lanjut, orang ramai boleh menghubungi Cawangan Pengurusan Sumber Manusia-Markas Tentera Laut, Wisma Pertahanan di talian 03-20713177.

MCA , TLDM

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain