Spekulasi Politik Keterlaluan Antara Faktor Ringgit Jatuh - Najib - Semasa | mStar

Spekulasi Politik Keterlaluan Antara Faktor Ringgit Jatuh - Najib

PETALING JAYA: Spekulasi politik yang keterlaluan merupakan antara faktor kejatuhan mata wang Ringgit berbanding dolar Amerika, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri dalam kenyataannya di blog najibrazak.com pada Khamis berkata, spekulasi tersebut menyebabkan sentimen yang tidak menentu terhadap pentadbiran negara.

"Adanya mainan dan spekulasi politik yang keterlaluan menyebabkan sentimen yang tidak menentu terhadap pentadbiran negara," katanya.

Kenyataan Najib menerusi blog najibrazak.com mengenai nilai Ringgit berbanding Dolar Amerika.

Najib berkata, antara faktor lain ialah tindakan kerajaan China menurunkan mata wang Yuan sekali gus menyebabkan kejatuhan mata wang negara Asean lain.

"Penurunan harga komoditi seperti minyak, minyak sawit dan getah secara mendadak juga telah menyebabkan kejatuhan Ringgit, lebih-lebih lagi kerana Malaysia adalah pengeluar komoditi-komoditi tersebut.

"Jangkaan bahawa Amerika Syarikat akan menaikkan kadar faedah membuatkan ramai pelabur di serata dunia memindahkan dana mereka ke dalam mata wang Amerika," kata Najib.

Perdana Menteri berkata, walaupun berdepan faktor luaran dan cabaran dalaman termasuk gambaran negatif oleh pihak tertentu terhadap ekonomi negara, laporan terkini oleh Bank Negara Malaysia (BNM) menunjukkan bahawa pertumbuhan ekonomi tetap berada pada landasan yang stabil.

Ini katanya, kadar pertumbuhan mencatatkan sebanyak 4.9 peratus pada suku kedua 2015.

"Saya memberi jaminan bahawa kerajaan akan cuba sedaya-upaya untuk menangani keadaan ini dengan tujuan untuk menstabilkan keadaan ekonomi negara," katanya.

Najib Tun Razak

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

Artikel Lain