RM2.4 Bilion Diperlukan Untuk Rombak Sektor Air - Syabas - Semasa | mStar

RM2.4 Bilion Diperlukan Untuk Rombak Sektor Air - Syabas

KUALA LUMPUR: Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) perlu melabur sebanyak RM2.42 bilion di bawah pelan induk lima tahun bagi merombak industri air di Lembah Klang.

Menurut Syabas, berdasarkan kajian, jumlah itu adalah jumlah yang perlu dilaburkan jika pengambilalihan oleh kerajaan negeri dan Persekutuan tidak menjadi kenyataan pada 13 September ini.

Dari jumlah RM2.41 bilion itu, sejumlah RM1.05 bilion akan dilaburkan untuk mengurangkan air tidak terhasil, RM25.40 juta untuk meningkatkan sistem bil dan RM20.50 juta untuk meningkatkan perkhidmatan pelanggannya.

Pelan ini akan memberi tumpuan kepada usaha mengurangkan kerugian air tidak terhasil dengan penjimatan sasaran sebanyak 300 juta liter air terawat sehari .

StarBiz melaporkan bahawa pada Julai 2015, kerajaan Persekutuan dan Selangor telah menandatangani perjanjian tambahan kepada penstrukturan semula industri perkhidmatan air yang meliputi bekalan untuk negeri ini, Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Dalam perjanjian tambahan itu, kedua-dua kerajaan mempunyai 60 hari untuk memenuhi Condition Precedent (CP) dalam perjanjian induk yang pertama ditandatangani pada 11 November 2014.

Selepas CP itu telah dipenuhi, perjanjian induk dan jual beli aset air RM1.56 bilion Puncak Niaga Holdings Bhd (PNHB) oleh Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd akan dikuatkuasakan.

Aset air di bawah PNHB adalah Puncak Niaga (M) Sdn Bhd, yang merupakan pengendali rawatan air mentah, dan Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) yang memegang hak untuk mengedarkan air di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Hanya selepas itu penstrukturan semula industri bekalan air di Selangor, yang berkesan untuk negeri ini serta mengambil kembali aset air, dapat disempurnakan. Pada masa yang sama, PNHB akan menyedari keuntungan daripada aset air dan menggunakan dana untuk usaha lain yang turut termasuk perniagaan minyak dan gas.

Perjanjian induk telah ditandatangani tahun lepas apabila Tan Sri Khalid Ibrahim menjadi Menteri Besar Selangor.

Kini, Azmin Ali telah mengambil alih jawatan daripada Khalid.

Kedua-dua kerajaan mempunyai beberapa perbezaan pendapat dalam hal-hal tanah, menyebabkan ia dilanjutkan beberapa kali.

Kerajaan persekutuan memerlukan kelulusan yang diperlukan untuk tanah bagi membina loji rawatan air Langat 2.

Pada Jun, PNHB bersetuju untuk lanjutan keenam sehingga 13 Julai 2015 untuk memenuhi CP dalam perjanjian bertarikh 11 November 2014.

Puncak Niaga pada masa ini mengendalikan 29 loji rawatan air yang membekalkan air kepada Syabas, yang kemudiannya mengedarkan air.

Sebaik-baiknya, kapasiti rizab air perlu disimpan pada kadar kira-kira 20 peratus pada bila-bila masa.

Pembangunan Langat 2 akan meningkatkan kapasiti rizab air ideal 20 peratus dan akan memenuhi permintaan masa depan di Lembah Klang bagi 30 tahun akan datang.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

'Rapunzel' tak potong rambut 28 tahun