suria

Pakar Obstetrik Henti Sambut Kelahiran Bayi

PETALING JAYA: Pakar perunding kanan obstetrik dalam sektor swasta di negara ini memilih untuk tidak menyambut kelahiran bayi akibat daripada perubahan dalam perlindungan indemniti profesional mereka.

Kekurangan pakar dalam bidang tersebut akan menyebabkan bebanan di hospital kerajaan sekali gus meningkatkan kemungkinan sub-standard atau kelewatan dalam pengurusan materniti.

Persatuan Pelindungan Perubatan (MPS) mengubah dasar terhadap obstetrik dan ginekologi pada tahun ini, daripada perlindungan berdasarkan kejadian kepada tuntutan berdasarkan perlindungan, di mana doktor-doktor ini perlu membayar premium tahunan selama 25 tahun.

Ini bermakna sekiranya seorang doktor bersara pada usia 60 tahun selepas menyambut kelahiran bayi, beliau perlu terus membayar perlindungan sehingga berusia 85 tahun.

Menurut MPS, perubahan itu dilakukan kerana cabaran global dan risiko berkaitan dengan tuntutan obstetrik dan tindakan undang-undang.

Di Malaysia, perlindungan tertinggi diambil oleh obstetrik yang digunakan untuk membayar lebih daripada RM70,000 setahun untuk tuntutan ganti rugi tidak terhad.

Dibawah tuntutan berdasarkan perlindungan, jumlah dibayar secara tahunan adalah lebih rendah tetapi tempoh yang lebih panjang.

Lebih 500 pakar obstetrik dan ginekologi dilindungi dibawah MPS yang mempunyai seramai 4,000 ahli di Malaysia.

MPS mempunyai lebih daripada 300,000 doktor, doktor gigi dan pelajar perubatan sebagai ahli di seluruh dunia.

Dr Tan Boon Nee dari Pusat Perubatan Subang Jaya berkata kebanyakan rakan-rakannya memutuskan untuk berhenti menyambut kelahiran bayi kerana perubahan dasar itu.

"Memandangkan kita bertanggungjawab sehingga 25 tahun selepas menyambut kelahiran bayi, ramai di antara kami yang terdiri daripada pakar obstetrik yang berusia perlu membayar perlindungan selepas persaraan," katanya.

Dr Tang yang berkhidmat dalam bidang itu selama 20 tahun berkata ganti rugi yang tinggi dibayar dalam tuntutan obstetrik.

"Terdapat kes pada tahun lalu dimana jumlah ganti rugi mencecah RM6.9 juta. Untuk melindungi diri kami, kami perlu membayar MPS sepanjang tempoh persaraan kerana berdasarkan sistem berasaskan tuntutan.

"Ia tidak adil kerana kebanyakan kami tidak mendapat banyak wang," katanya.

Dr Gunasegaran Rajan dari Hospital Pakar KPJ Damansara berkata indemniti berasaskan kejadian tidak mempunyai siling terhadap perlindungan tetapi sistem berasaskan tuntutan dihadkan kepada RM10 juta.

Beliau berkata, pilihan terbaik adalah berhenti mengamalkan bidang obstetrik kerana risiko pada masa depan terdedah kepada bahaya.

"Adalah amat memalukan apabila kemahiran dan ilmu pengetahuan kebanyakan pakar obstetrik yang diperolehi sejak 25 tahun lalu tidak boleh digunakan untuk membantu pengurusan materniti wanita kerana dasar baharu ini," katanya.

Dalam satu kenyataan kepada The Star, MPS mempertahankan perubahan dasar tersebut dengan menegaskan tuntutan berasaskan perlindungan adalah bentuk perlindungan biasa untuk pakar obstetrik di kebanyakan negara.

"Tuntutan berdasarkan perlindungan memerlukan ahli memegang status keahlian secara berterusan pada masa kejadian buruk berlaku dan apabila insiden dilaporkan kepada MPS untuk membuat tuntutan.

"Ia diperkenalkan dengan harga langganan bagi risiko obstetrik yang lebih tepat dan adil kerana amat sukar untuk meramalkan risiko jangka panjang.

"Ini kerana tuntutan obstetrik boleh dibangkitkan bertahun-tahun, malah beberapa dekad kemudian," kata MPS.

MPS, pakar obstetrik

Artikel Lain